Inspiracje
Nie tylko z tonikiem. Poznaj 8 pysznych koktajli na ginie
Gin to alkohol etylowy o mocy co najmniej 37,5% z dodatkiem redestylowanych lub macerowanych naturalnych składników lub olejków aromatycznych. Może być również barwiony i dosładzany. Występuje też w kilku rodzajach.
Gin jest jednym z najczęściej używanych alkoholi w miksach, przez co zyskał tak dużą popularność w barach. Coraz częściej pojawia się też w naszych domowych barkach. Kojarzy się głównie z tonikiem, ale na jego bazie można przygotować dużo innych i równie smacznych drinków. Pora się przekonać, jak gin potrafi zamieszać!
Klasyka gatunku! Gin and Tonic
Ten dwuskładnikowy koktajl z jednej strony jest banalny w wykonaniu, ale z drugiej wymaga Twojej niepodzielnej uwagi. Tu liczą się odpowiednie proporcje. Za dużo ginu, duch botaniczny przyćmi wyjątkowy smak toniku. Za dużo toniku, gin będzie niewyczuwalny.
Sprawdź! Jak gin poznał tonik?
W obrębie tych dwóch składników istnieje jednak nieograniczone miejsce na eksperymenty. Jednak zanim znajdziesz złote proporcje, może upłynąć sporo ginu i toniku. Zacznij więc tę przygodę z nami – nasz uniwersalny przepis pozwoli od razu delektować się idealnym smakiem drinka.
Gin Sour
Inna nazwa tego drinka to Army & Navy. To gin w wersji słodko-kwaśnej, czyli z dodatkiem soku z cytryny oraz słodkiego syropu. W tym przypadku tajnym składnikiem jest… syrop migdałowy. To wręcz idealna mieszanka słodyczy, cytrusowego orzeźwienia i cierpkości alkoholu.
Jeśli masz w domowym barku buteleczkę angostury, polecamy dodać 2-3 krople do drinka.
Martini Dry
Mówi się, że to jedno z najlepszych połączeń barmańskich wczechczasów. Kto by pomyślał, że gin i wytrawny wermut stworzą parę idealną. Martini Dry ponoć był ulubionym koktajlem samej królowej Elżbiety II i Franklina D. Roosevelta. Wcale nas to na dziwi. Wygląda i smakuje królewsko!
Ten drink jednak wymaga wyjątkowej oprawy – odpowiednie szkło i zielona oliwka nadają mu klasy oraz elegancji. Z takim koktajlem w ręku można poczuć się jak prawdziwa gwiazda filmowa.
French 75
To jeden z najbardziej klasycznych drinków – znajduje się na liście oficjalnych koktajli IBA (International Bartender Association). Jego bazą jest gin oraz szampan.
French 75 jest orzeźwiający, lekko pikantny i botaniczny. W zasadzie idealnie pasuje na każdą okazję – od wykwintnej kolacji lub randki we dwoje, po wieczorne spotkanie z przyjaciółmi przy filmie.
Miętowa lemoniada z ginem
Tradycyjna lemoniada wieje nudą? Trzeba zatem ją rozkręcić! Dodatek ginu sprawia, że napój robi się jeszcze bardziej orzeźwiający! To pewniak na spotkanie przy grillu lub podczas leniuchowania na balkonie w ciepłe wieczory.
Spróbuj, a na pewno będzie to hit w sezonie wiosenno-letnim. Nie żałuj kostek lodu i listków mięty!
Gin na jeżynie
Wiedziałeś, że gin świetnie smakuje w towarzystwie jeżyn? My też nie, dopóki sami nie spróbowaliśmy. Przepis ten jest dziełem przypadku, ale mówi się, że to właśnie przypadek bywa ojcem sukcesu 😉
Warto poznać ten duet, bo może nieźle namieszać. Do przygotowania tego miksu wykorzystaliśmy syrop i likier jeżynowy. Ich słodki smak świetnie zrównoważył się z botanicznym i wytrawnym charakterem ginu. Wyszło ciekawie! Dasz się namówić?
Basil Smash z ogórkiem
Może gin z plasterkiem ogórka? To brzmi intrygująco! Ta para się naprawdę lubi. Ale jako że dobrego towarzystwa nigdy za wiele, do duetu dołącza bazylia.
To jeden z naszych ulubionych drinków, szczególnie w sezonie letnim. Czyste, soczyste orzeźwienie! Delikatnej słodyczy dodaje syrop cukrowy, ale czasami zamieniamy go na syrop klonowy lub płynny miód. Eksperymentuj!
Poncz grejpfrutowy na winie
Szykuje się spotkanie w większym gronie? To świetnie się składa, bo ten miks sprzyja dobrej zabawie! Świetne połączenie ginu, wina musującego i soku z czerwonych grejpfrutów.
Do ponczu oprócz kostek lodu wrzucamy też zmrożone plasterki różowego grejpfruta – z chwilą, gdy zaczną się rozmrażać, będą dodawać napojowi smaku.
(fot. depositphotos)