Quesadilla z pieczarkami z grilla
Świetny dodatek do chłodnego piwa. Dzięki takim przepisom sezon grillowy zapowiada się całkiem pysznie!
-
1
łyżka oliwy z oliwek
-
0.5
cebuli
-
200
g pieczarek portobello
-
1.5
łyżeczki czosnku granulowanego
-
8
dużych tortilli
-
180
g startego sera mozzarella
-
60
startego parmezanu
-
100
g suszonych pomidorów
-
1
natka pietruszki
-
0.5
łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę posiekać, a pieczarki i suszone pomidory pociąć w paski. Mozzarellę wymieszać z parmezanem.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i chwilę podsmażać, aż się zeszkli.
- Następnie dołożyć pieczarki, czosnek oraz sól. Całość podgrzewać, aż grzyby się zrumienią, a cały płyn odparuje.
- Na 1/4 każdej tortilli rozłożyć ser, pieczarki z cebulą oraz suszone pomidory. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.
- Placki tortilli złożyć na pół, a następnie jeszcze raz na pół, by powstały trójkąty.
- Tortille ułożyć na grillu i smażyć z obu stron przez kilka minut, aż ser się roztopi, a na plackach pojawią się charakterystyczne prążki.
Sprawdź też! 10 idealnych przekąsek do piwa
Tefal OptiGrill Elite XL
To urządzenie przeniesie Cię na zupełnie nowy poziom grillowania. OptiGrill Elite XL wyposażono w najnowocześniejsze rozwiązania. Ten elektryczny grill posiada aż 16 programów automatycznych. Intuicyjny asystent poprowadzi Cię krok po kroku, pomagając uzyskać stopień wysmażenia zgodny z Twoimi preferencjami. Z kolei system Automatic Sensor Cooking samodzielnie mierzy liczbę składników i ich grubość, dostosowując czas i temperaturę grillowania.
Dowiedz się więcej o urządzeniu: Nowy wymiar grillowania z Tefal OptiGrill Elite XL. Test. Recenzja
(fot. depositphotos)