• Pieczone zabajone
2024-06-03

Pieczone zabajone na białym rumie

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • 5 minut
  • na rumie

Zabajone ma delikatną konsystencję i lekko chrupiący wierzch. To ekspresowy deser, którym zaskoczysz swoją drugą połowę.

SKŁADNIKI
  • 300

    g dowolnych owoców sezonowych (np. malin, borówek i czerwonych porzeczek)

  • 3

    żółtka

  • 2

    łyżki cukru pudru

  • 1

    łyżka białego rumu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 250°C (grzałka góra-dół). Owoce przebrać, starannie opłukać i osuszyć (większe owoce, jak truskawki, pokroić w ćwiartki), po czym przełożyć do dwóch większych kokilek (średnica ok. 12 cm) lub do płaskiej ceramicznej formy do pieczenia (np. formy do tarty).
  2. Do rondelka wlać 1-2 szklanki wody i zagotować.
  3. Żółtka ucierać z cukrem za pomocą miksera, aż powstanie gładki i puszysty krem.
  4. Naczynie z ubitymi żółtkami umieścić na garnku z wrzącą wodą i dalej ubijać na parze, aż masa zgęstnieje. Uwaga! Naczynie z żółtkami nie powinno dotykać wrzątku. W przeciwnym razie masa może się zwarzyć.
  5. Krem zdjąć z garnka i nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlewać rum. Następnie masę wylać na owoce. Deser piec ok. 5 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Podawać od razu po przygotowaniu.

Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą!








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.