• Czekoladowy milkshake z alkoholem
2023-02-14

Czekoladowy milkshake z ajerkoniakiem

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • z ajerkoniakiem

Czasami do szczęścia nie potrzeba dużo – wystarczą lody czekoladowe i odrobina ajerkoniaku. Co za smak!

SKŁADNIKI
  • 1

    szklanka lodów czekoladowych

  • 0.5

    szklanki schłodzonego ajerkoniaku

  • 0.5

    szklanki zimnego mleka

  • 50

    g ciemnej czekolady

  • 5

    łyżek słodzonego mleka skondensowanego

  • 2

    łyżki śmietany 30%

  • bita śmietana do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czekoladę połamać i wrzucić do małego rondelka. Dodać mleko skondensowane oraz śmietanę. Składniki podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się połączą i powstanie gładki, gęsty sos.
  2. Lody zmiksować z ajerkoniakiem i zimnym mlekiem w blenderze (miksować krótką chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Na dno dwóch wysokich szklanek wylać po 1 łyżce przygotowanego sosu czekoladowego, po czym wypełnić je czekoladowym shakiem. Wierzch ozdobić bitą śmietaną i sosem. Można również posypać czekoladowymi groszkami.

Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.