2023-02-14
Czekoladowy milkshake z ajerkoniakiem
Czasami do szczęścia nie potrzeba dużo – wystarczą lody czekoladowe i odrobina ajerkoniaku. Co za smak!
SKŁADNIKI
-
1
szklanka lodów czekoladowych
-
0.5
szklanki schłodzonego ajerkoniaku
-
0.5
szklanki zimnego mleka
-
50
g ciemnej czekolady
-
5
łyżek słodzonego mleka skondensowanego
-
2
łyżki śmietany 30%
-
bita śmietana do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Czekoladę połamać i wrzucić do małego rondelka. Dodać mleko skondensowane oraz śmietanę. Składniki podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się połączą i powstanie gładki, gęsty sos.
- Lody zmiksować z ajerkoniakiem i zimnym mlekiem w blenderze (miksować krótką chwilę, tylko do połączenia składników).
- Na dno dwóch wysokich szklanek wylać po 1 łyżce przygotowanego sosu czekoladowego, po czym wypełnić je czekoladowym shakiem. Wierzch ozdobić bitą śmietaną i sosem. Można również posypać czekoladowymi groszkami.
Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy