2025-02-03
Pulpety w sosie koniakowym
W takim wydaniu ich jeszcze nie jadłeś! Pulchne mięsne kulki zanurzyliśmy w pysznym i aksamitnym sosie koniakowo-musztardowym.
SKŁADNIKI
- 500
g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 4
łyżki bułki tartej
- 80
ml mleka
- 1
mała czerwona cebula
- 1
jajko
- 2
duże cebule szalotki
- 1
ząbek czosnku
- 80
ml koniaku lub brandy
- 125
ml śmietany 30%
- 1
łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon)
- 4
łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1
łyżeczka mąki pszennej
- 3
łyżki masła klarowanego
sól morska, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Następnie wbić jajko i dołożyć napęczniałą bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Całość doprawić solą oraz pieprzem i starannie wymieszać.
- Z mięsnej masy uformować niewielkie kulki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i wyłożyć pulpety. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Pulpety wyjąć na talerz.
- Na patelnię po smażeniu pulpetów wrzucić pozostałe masło. Dodać drobno posiekane szalotki i chwilę podsmażać, by się zeszkliły.
- Szalotki oprószyć mąką pszenną, przemieszać i cienkim strumieniem wlać alkohol, cały czas energicznie mieszając.
- Następnie wlać śmietanę, wymieszać i podgrzewać ok. 1 minuty. Dołożyć musztardę i sos zagotować.
- Sos doprawić solą oraz pieprzem, po czym włożyć pulpety i całość dusić ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Na końcu danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź też! Brandy i koniak – czym różnią się od siebie?
(fot. depositphotos)
- Sos można zmiksować za pomocą blendera, by był całkiem gładki. Należy to zrobić przed dodaniem pulpetów.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy