2024-05-14
Grillowany ananas z rumem
Oto idealny deser na przyjęcie pod chmurką. Plastry soczystego ananasa z rusztu z dodatkiem lodów i słodkim sosem na rumie.
SKŁADNIKI
-
1
ananas
-
2
łyżki masła
-
60
g cukru trzcinowego
-
60
ml ciemnego rumu
-
1
opakowanie lodów waniliowych
PRZYGOTOWANIE:
- Masło roztopić w rondelku. Wsypać cukier i chwilę podgrzewać, mieszając, by się rozpuścił, po czym wlać rum. Całość dobrze wymieszać i podgrzewać przez kolejne 3 minuty, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia.
- Ananas obrać i pokroić w 8 plastrów równej grubości. Z każdego z nich usunąć twardy środek, po czym grillować je po 3-4 minuty z każdej strony (można użyć patelni grillowej), uważając, by ich za mocno nie przypiec.
- Na talerze wyłożyć po 2 plastry ananasa i na każdym ułożyć po 1 gałce lodów. Całość polać przygotowanym sosem rumowym.
Sprawdź też! Ananasowy miód pitny
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy