• Koktajl Penicylina
2022-10-14

Koktajl Penicylina

  • 1 porcja
  • 5 minut

Niektórzy mówią o nim, że jest ulepszoną wersją Whisky Sour. Jego autorem jest Sam Ross, jeden z najsłynniejszych nowojorskich barmanów.

SKŁADNIKI
  • 60

    ml whisky

  • 5

    ml torfowej whisky

  • 20

    g płynnego miodu

  • 20

    ml soku z cytryny

  • 20

    ml syropu imbirowego

  • kilka kostek lodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do shakera wrzucić lód i wlać whisky (bez torfowej). Dodać miód, sok z cytryny oraz syrop imbirowy. Składniki energicznie wymieszać w shakerze.
  2. Niską szklankę wypełnić kostkami lodu, po czym przez sitko wlać przygotowany drink. Na wierzch wylać whisky torfową (nie mieszać). Koktajl można ozdobić skórką imbiru.

Sprawdź też! 12 dobrych i niedrogich whisky, które warto mieć w swoim barku

(fot. depositphotos)





Tagi whisky




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.