2022-05-29
Clafoutis czereśniowe
To francuski deser, którego przygotowanie jest naprawdę bajecznie proste. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem bitej śmietany i z gałką lodów.
SKŁADNIKI
-
500
g czereśni (mogą być z kompotu)
-
100
ml likieru wiśniowego
-
4
jajka
-
0.5
szklanki cukru
-
4
łyżki mąki pszennej
-
60
g masła + do posmarowania foremek
-
1
szklanka śmietany 30%
-
0.5
łyżeczki proszku do pieczenia
-
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
1
cytryna
-
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Czereśnie opłukać, osuszyć, a następnie usunąć pestki. Owoce zalać likierem i odstawić na 1 godzinę.
- Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym dodać ekstrakt waniliowy, śmietanę oraz płynne masło. Wymieszać.
- Do masy porcjami dosypywać przesianą mąkę, cały czas miksując. Na końcu wmieszać skórkę startą z cytryny.
- Piekarnik rozgrzać do temp.180ºC. Kokilki równomiernie posmarować masłem. Na dnie ułożyć osączone z likieru czereśnie. Foremki wypełnić ciastem do 2/3 ich wysokości.
- Clafoutis wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min. Przed podaniem lekko ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Sprawdź też! Owocowy zawrót głowy! 5 przepisów na domowe sorbety
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy