Inspiracje
8 pomysłów na sos do mięs z grilla
Steki, karkówka, pałki i skrzydełka kurczaka, żeberka, polędwiczki, kiełbaski – bez względu na to, co ląduje na Twoim ruszcie, zasługuje na najlepszą oprawę. Dobry sos z twistem zwykłe grillowanie może przerodzić w naprawdę królewską ucztę.
Na ogół nie doceniamy dodatków, a szkoda, bo one mogą zmienić wszystko. Koniec z nudą, czas na nowe! Oto nasza wielka 8 – dipy, które uwielbiamy. Proste, oryginalne, czasem podkręcone odrobiną alkoholu. Nawet zwykłej kiełbasce z rusztu dodadzą szyku i elegancji. Nie zmyślamy! Sam spróbuj!
- Sprawdź! Jak przyrządzić idealny stek?
Barbecue z whisky
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
- 2 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki sosu Worcestershire
- 3 łyżki whisky
- 150 ml keczupu
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Szalotki oraz czosnek obrać i bardzo drobno posiekać, po czym przełożyć do miseczki. Dodać sos Worcestershire, whisky, keczup, przecier pomidorowy, ocet winny oraz cukier.
- Całość dokładnie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Orientalny dip z mango
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
- 100 g zmiksowanego mango (można użyć gotowej pulpy z mango)
- 100 g majonezu
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek mięty
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Limonkę dokładnie umyć, po czym zetrzeć z niej skórkę na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok. Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Papryczkę chili przeciąć na pół, usunąć nasionka, po czym drobno posiekać. Kolendrę oraz miętę opłukać, osuszyć i posiekać.
- Do miseczki przełożyć majonez i zmiksowane mango. Dodać skórkę i sok z limonki, starty imbir, papryczkę chili oraz kolendrę i miętę. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Sos prowansalski na białym winie
Przygotowanie: 90 minut
Składniki*:
- 3 czerwone papryki (ok. 700 g)1 puszka krojonych pomidorów
- 1 pęczek szczypiorek
- 2 bakłażany (ok. 300 g)
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- 250 g cukru trzcinowego
- 200 ml octu winnego
- 250 ml białego wina wytrawnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa umyć i osuszyć. Szczypiorek i rozmaryn posiekać. Papryki przekroić, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w małą kostkę razem z bakłażanami. Wrzucić do garnka.
- Do warzyw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek oraz rozmaryn. Następnie wsypać cukier i wlać ocet oraz białe wino. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając.
- Gotować na dużym ogniu ok. 35 minut, od czasu do czasu mieszając – sos powinien zgęstnieć, a warzywa całkowicie zmięknąć. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy sos przelać do słoików, szczelnie zamknąć, po czym odwrócić do góry dnem. Odstawić. Podawać na zimno.
* Z podanych proporcji wychodzą 4 słoiki po 330 ml.
Musztardowy dip z chili
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
- 100 g majonezu
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- posiekany szczypiorek (ilość według uznania)
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Majonez wymieszać z musztardą miodową i francuską oraz jogurtem naturalnym. Dodać sok z cytryny oraz posiekany szczypiorek.
- Papryczkę chili przeciąć na pół, usunąć nasionka, po czym drobno posiekać i wrzucić do dipu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sos tysiąca wysp z rumem
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki rumu
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- szczypta drobnego cukru
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- kilka kropel sosu tabasco (opcjonalnie)*
- Majonez i keczup przełożyć do miseczki. Dodać rum, sos Worcestershire oraz musztardę. Wymieszać, po czym doprawić do smaku cukrem oraz tabasco.
*Można zastąpić szczyptą ostrej papryki w proszku lub pieprzem kajeńskim.
Serowy dip na winie
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
- 85 g sera feta
- 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki białego wina wytrawnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 i 1/2 łyżki oliwy
- 8 listków bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do miseczki wkruszyć ser feta. Dodać jogurt naturalny, wino, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz listki bazylii.
- Składniki zmiksować za pomocą blendera na gładki sos. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Chimichurri – argentyński sos ziołowy
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki1/2 pęczka natki kolendry
- 1/2 pęczka świeżego oregano
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 mała szalotka
- 1 zielona papryczka chili
- 100-130 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Natkę pietruszki, kolendrę oraz oregano opłukać, osuszyć i posiekać, a następnie przełożyć do kielicha blendera.
- Czosnek i szalotkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do ziół. Wlać połowę ocet, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz połowę oliwy. Zmiksować.
- Ucierając, dodawać stopniowo pozostałą oliwą, aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Chutney miętowe na sherry
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
- 2 pęczki świeżej mięty
- 2 duże cebule szalotki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki sherry
- 8 łyżek wody
- oliwa z oliwy do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Szalotki obrać, drobno pokroić i zeszklić na odrobinie rozgrzanej oliwy. Dodać szczyptę soli oraz cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cebula się skarmelizuje i będzie miękka.
Miętę opłukać i posiekać, po czym połowę wrzucić do cebuli na patelni. Składniki podlać sherry oraz wodą. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gdy płyn odparuje, cebulę zdjąć z ognia. Dołożyć pozostałą miętę i sos zmiksować na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia.