Akademia
Kiedy Spritz i Espresso Martini mają romans… Poznaj nowy hit w świecie koktajli!
W świecie koktajli moda zmienia się szybko, ale niektóre trendy naprawdę potrafią zaskoczyć nie tylko formą, ale i smakiem. Tak właśnie jest z nowym ulubieńcem nowojorskich barów – Espresso Prosecco.
Trzeba podkreślić, że zdecydowanie nie jest to kolejna wariacja na temat Espresso Martini ani banalny szprycer. To coś więcej. Mamy tu do czynienia z subtelną grą trzech ikonicznych włoskich smaków: amaro, espresso i prosecco.

Espresso Prosecco to wcale nie wariacja na temat bardzo znanego koktajlu Espresso Martini (fot. depositphotos).
Pomysł na ten koktajl narodził się w Good Guy’s – nowojorskim barze z winem i aperitivo, inspirowanym kuchnią śródziemnomorską. Został stworzony przez ten sam zespół, który stoi za kultowym Attaboy (bardzo znane miejsce na mapie Nowego Jorku – jak kiedyś tak będziecie, warto wstąpić!), a inspiracją był ich wcześniejszy, bezalkoholowy napój serwowany w australijskiej kawiarni Hearts.
Ale Nowy Jork, jak wiadomo, nie lubi kompromisów. Zamiast toniku – amaro. Zamiast miękkiego finału – musujące prosecco. Efekt? Wyjątkowy balans między słodyczą a goryczką, z kawową głębią w tle i odrobiną cytrusowego posmaku.
To drink, który można sączyć powoli, najlepiej na tarasie, w złotym świetle zachodzącego słońca. Nie wymaga shakerów, sitek ani wyrafinowanych technik barmańskich. Nie wymaga też wycieczki do samego Nowego Jorku, ponieważ mamy dla Was przepis!
ESPRESSO PROSECCO – przepis
Składniki:
- 20 ml likieru kawowego
- 10 ml amaro
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 15 ml syropu waniliowego
- 30 ml espresso
- prosecco do dopełnienia (zazwyczaj 60-90 ml)
- plasterek pomarańczy i gałązka mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz prosecco) wlać do szklanki typu double rocks* i dobrze wymieszać. Następnie dodać pokruszony lód i całość dopełnić prosecco. Drinki udekorować plasterkiem pomarańczy oraz gałązką mięty.
- *Double rocks (inna nazwa to double old fashioned) to niskie, szerokie szklanki używane najczęściej do serwowania drinków na dużej ilości lodu. Przypomina klasyczną szklankę old fashioned, ale jest większa – jej pojemność to 300-400 ml.
Czytaj także! Amaro – co to jest, jak smakuje i jak pić? Przewodnik po włoskim likierze ziołowym

Amaro to kluczowy składnik w Espresso Prosecco (fot. depositphotos).
Jak zrobić domowy syrop waniliowy?
Syrop waniliowy jest bardzo ważnym elementem Espresso Prosecco. Podobnie, jak inne składniki, musi być dobrej jakości – na bazie prawdziwej esencji, a nie sztucznych dodatków. Jeśli akurat nie masz tego dodatku pod ręką lub wybór w sklepie był rozczarowujący, taki syrop z łatwością przygotujesz we własnej kuchni.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- W rondelku zagotować wodę i wrzucić cukier. Podgrzewając, mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a płyn zgęstnieje. Następnie naczynie zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy.
- Syrop przelać do szczelnie zamykanej butelki lub słoika. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce do 14 dni.
Ten drink to zdecydowanie propozycja dla miłośników klasycznych rozwiązań w nowoczesnej odsłonie, którzy mają dość banałów. Więc jeśli nie możesz się zdecydować, czy wieczorem masz ochotę na kieliszek wina musującego, czy filiżankę kawy, Espresso Prosecco oba te pragnienia połączy! Już nie musisz wybierać!
- Czytaj także! Jak zrobić syrop cukrowy do drinków?

Syropy do drinków można bardzo łatwo zrobić w domu (fot. depositphotos).
Zuza Milewska
(fot. KDD)