2025-07-30
Placuszki w stylu Espresso Martini
Słodkie śniadanie zainspirowane smakami jednego z najbardziej eleganckich drinków. Tak warto zacząć dzień!
SKŁADNIKI
Pancakes:
- 200
g mąki pszennej
- 1
łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1
łyżka wrzątku
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 1
łyżka drobnego cukru
- 0.5
łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200
ml mleka
- 3
jajka
- 25
g roztopionego masła + do smażenia
Polewa:
- 100
ml kawy espresso
- 4
łyżki cukru
- 25
ml likieru kawowego
Krem:
- 130
g serka mascarpone
- 70
g jogurtu greckiego
- 1
łyżka wódki
- 4
łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
- Zrobić polewę: do rondelka wlać espresso oraz likier i dodać cukier. Składniki podgrzewać przez 5-10 minut, mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
- Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką wrzątku i wymieszać. Do miski wyspać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier.
- Do suchych składników wbić jajka, po czym wlać mleko, rozpuszczoną kawę i masło oraz ekstrakt z wanilii. Całość wymieszać na gładkie ciasto.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzać i posmarować masłem. Następnie wykładać po 2 łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty, po czym obrócić na drugą stronę i dosmażać.
- Gotowe placuszki odstawić w ciepłe miejsce, np. do lekko nagrzanego piekarnika.
- Do miski wrzucić mascarpone, cukier puder oraz jogurt. Na koniec wlać wódkę i całość zmiksować na gładką masę. Przygotowanym kremem przekładać placuszki. Wierzch polać polewą kawową.
Czytaj także! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?
(fot. KDD)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy