2025-07-21
Dżem jeżynowy z owocami bzu oraz porto
Smak lata zamknięty w słoiku! Odrobina porto wlewana na koniec dodaje eleganckiego smaku.
SKŁADNIKI
- 500
g jabłek
- 1
cytryna
- 450
g jeżyn
- 200
g owoców czarnego bzu
- 1
kg drobnego cukru
- 200
ml porto (ruby lub tawny)
4 porcje = 4 słoiki o pojemności 300 ml
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie owoce dokładnie umyć. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki, pamiętając, by usunąć gniazda nasienne. Z cytryny wycisnąć sok.
- Pokrojone jabłka wrzucić do rondla i zalać sokiem z cytryny oraz 200 ml wody. Płyn doprowadzić do wrzenia, po czym jabłka dusić na małym ogniu przez 5-8 minut, aż zmiękną.
- Do rondelka dołożyć jeżyny oraz owoce czarnego bzu i wsypać cukier. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aż cukier się całkowicie rozpuścić, po czym zwiększyć delikatnie ogień i składniki doprowadzić do lekkiego wrzenia.
- Następnie ponownie zmniejszyć moc palnika i dżem dusić ok. 30 minut, aż zgęstnieje.
- Do dżemu dolać porto i całość podgrzewać jeszcze przez 5 minut na większym ogniu, po czym rondel zdjąć z kuchenki.
- Dżem przelać do wysterylizowanych słoików i dobrze zakręcić. Odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia.
Dowiedz się więcej! Porto – wino, które zaskakuje
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy