• Krem czekoladowy z rumem
2025-07-04

Czekoladowo-orzechowy krem na rumie do deserów

  • 6 porcji
  • 20 minut
  • z rumem

Jedwabisty, kremowy domowy krem czekoladowy przypominający w smaku Nutellę. Jednak dla balansu dodaliśmy odrobinę ciemnego rumu. Świetny dodatek do ciast, deserów, naleśników, gofrów, świeżych owoców i… Można wymieniać jeszcze długo!

SKŁADNIKI
  • 250

    g prażonych orzechów laskowych

  • 30

    g niesłodzonego kakao

  • 90

    g cukru pudru

  • 2

    łyżki oleju roślinnego

  • 1

    łyżka ciemnego rumu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Prażone orzechy zmiksować w malakserze na małych obrotach na drobne okruszki. Następnie zwiększyć obroty i miksować, aż powstanie gładka pasta.
  2. Do pasty orzechowej dołożyć kakao, cukier puder, olej oraz rum. Całość zmiksować, zaczynając od niskiej prędkości i stopniowo ją zwiększając. Ucierać, aż masa będzie gładka, a cukier dobrze rozpuszczony.
  3. Krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w temperaturze pokojowej (w lodówce cukier się skrystalizuje i w kremie powstaną grudki).

Czytaj także! Sos waniliowy do deserów i śniadań na słodko

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.