• Kurczak w panierce z glazurą na ostro
2025-06-03

Chrupiący kurczak w miodowo-pikantnej glazurze

  • 6 porcji
  • 40 minut
  • 20-25 minut
  • z rumem
  • na ostro

Pyszny obiad, którym można oczarować znajomych. Dzięki dodatkowi glazury kotlety wskakują na nowym poziom smaku!

SKŁADNIKI
  • 1

    kg filetów z piersi kurczaka

  • 6

    szklanek płatków kukurydzianych

  • 0.5

    szklanki startego parmezanu

  • 1

    łyżeczka wędzonej papryki w proszku

  • 0.5

    łyżeczki suszonej cebuli

  • 0.5

    łyżeczki czosnku granulowanego

  • 3

    duże jajka

  • 2

    łyżki ostrego sosu (np. sriracha lub chili)

  • oliwa z oliwek

  • świeży tymianek, kolendra lub natka pietruszki do podania (opcjonalnie)

  • Glazura:

  • 0.5

    szklanki płynnego miodu

  • 2

    łyżki ostrego sosu (np. sriracha lub chili)

  • 2

    łyżki ciemnego rumu

  • 1

    łyżeczka pieprzu cayenne

  • 2

    łyżeczki chili w proszku

  • 0.5

    łyżeczki czosnku granulowanego

  • 0.5

    łyżeczki cebuli w proszku

  • sól morska

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Blachę wyścielić papierem do pieczenia.
  2. Filety osuszyć, oczyścić z białych błonek i lekko rozbić za pomocą tłuczka. Jajka wbić do miski i rozkłócić.
  3. Płatki kukurydziane pokruszyć na mniejsze kawałki (można je również zmiksować w malakserze na drobną panierkę). Dodać parmezan, wędzoną paprykę, cebulę, czosnek granulowany oraz szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać.
  4. Mięso obtoczyć kolejno w rozkłóconych jajkach oraz panierce. Czynność powtórzyć.
  5. Kotlety ułożyć na blaszce i skropić oliwą. Piec przez 20-25 minut, aż panierka będzie złocista i chrupiąca.
  6. W międzyczasie przygotować glazurę: do rondelka wlać miód i dodać ostry sos, rum, pieprz cayenne, chili, cebulę, czosnek w proszku oraz szczyptę soli. Całość podgrzewać, mieszając, aż składniki dokładnie się połączą.
  7. Gotowe kotlety podawać skropione jeszcze ciepłą glazurą miodowo-rumową. Dodatkowo można je posypać świeżymi ziołami.

(fot. depositphotos)





Tagi kurczak, rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.