2025-06-03
Chrupiący kurczak w miodowo-pikantnej glazurze
Pyszny obiad, którym można oczarować znajomych. Dzięki dodatkowi glazury kotlety wskakują na nowym poziom smaku!
SKŁADNIKI
- 1
kg filetów z piersi kurczaka
- 6
szklanek płatków kukurydzianych
- 0.5
szklanki startego parmezanu
- 1
łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 0.5
łyżeczki suszonej cebuli
- 0.5
łyżeczki czosnku granulowanego
- 3
duże jajka
- 2
łyżki ostrego sosu (np. sriracha lub chili)
oliwa z oliwek
świeży tymianek, kolendra lub natka pietruszki do podania (opcjonalnie)
Glazura:
- 0.5
szklanki płynnego miodu
- 2
łyżki ostrego sosu (np. sriracha lub chili)
- 2
łyżki ciemnego rumu
- 1
łyżeczka pieprzu cayenne
- 2
łyżeczki chili w proszku
- 0.5
łyżeczki czosnku granulowanego
- 0.5
łyżeczki cebuli w proszku
sól morska
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Blachę wyścielić papierem do pieczenia.
- Filety osuszyć, oczyścić z białych błonek i lekko rozbić za pomocą tłuczka. Jajka wbić do miski i rozkłócić.
- Płatki kukurydziane pokruszyć na mniejsze kawałki (można je również zmiksować w malakserze na drobną panierkę). Dodać parmezan, wędzoną paprykę, cebulę, czosnek granulowany oraz szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać.
- Mięso obtoczyć kolejno w rozkłóconych jajkach oraz panierce. Czynność powtórzyć.
- Kotlety ułożyć na blaszce i skropić oliwą. Piec przez 20-25 minut, aż panierka będzie złocista i chrupiąca.
- W międzyczasie przygotować glazurę: do rondelka wlać miód i dodać ostry sos, rum, pieprz cayenne, chili, cebulę, czosnek w proszku oraz szczyptę soli. Całość podgrzewać, mieszając, aż składniki dokładnie się połączą.
- Gotowe kotlety podawać skropione jeszcze ciepłą glazurą miodowo-rumową. Dodatkowo można je posypać świeżymi ziołami.
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy