2025-05-09
Rumowy kurczak z cukinią
Szybki pomysł na obiad z grilla. W chłodniejszy dzień wystarczy patelnia i piekarnik.
SKŁADNIKI
- 2pojedyncze piersi kurczaka 
- 1łyżka musztardy 
- 1łyżka sosu sojowego 
- 1łyżeczka czosnku granulowanego 
- 1łyżeczka suszonego estragonu 
- 2łyżki ciemnego rumu 
- 1duża cukinia 
- sól, świeżo mielony pieprz 
- oliwa z oliwek 
PRZYGOTOWANIE:
- Musztardę dokładnie połączyć z sosem sojowym, czosnkiem granulowanym, estragonem oraz rumem.
- Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, po czym oprószyć mielonym pieprzem i dokładnie natrzeć marynatą. Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
- Cukinię umyć, pokroić w plastry, a następnie oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować oliwą za pomocą silikonowego pędzelka.
- Kurczaka wyjąć z marynaty i grillować przez 15 minut, odwracając co jakiś mięso na drugą stronę.
- Plastry cukinii umieścić na tacce grillowej, po czym ułożyć na ruszcie i smażyć 3-5 minut z każdej strony. Podawać jako dodatek do mięsa.
Sprawdź także! Jakie wino podawać do dań z kurczaka?
(fot. depositphotos)
 
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy











 
            