Inspiracje
Finger food – małe przekąski, wielki efekt! Tym zrobisz wrażenie na gościach
Są takie przekąski, które znikają z talerza, zanim zdążysz powiedzieć „smacznego!”. Małe, pięknie podane, pełne smaku – to właśnie finger food! To jedzenie, które możesz chwycić w dłoń i zjeść na jeden, maksymalnie dwa kęsy. Bez sztućców, bez bałaganu, a do tego nadają się na każdą okazję.
Szalone domówki, romantyczne kolacje, eleganckie przyjęcia, niezobowiązujące spotkania ze znajomymi… Finger food to prosty sposób na podkręcenie atmosfery każdej imprezy.
Co to jest finger food?
To nic innego jak przekąski w wersji mini. Kanapeczki, koreczki, mini tarty, roladki, a nawet bardziej wyrafinowane propozycje podane na małych łyżeczkach degustacyjnych czy w chrupiących miseczkach (jak na przykład mus z łososia z kawiorem).
Finger food, początkowo popularne w kuchniach śródziemnomorskiej i azjatyckiej, dziś zachwyca na całym świecie – od eleganckich bankietów po luźne domówki.

Finger food to świetne rozwiązanie na imprezy – zarówno na te mniej, jak i bardziej oficjalne (fot. depositphotos).
Dlaczego warto postawić na przekąski typu finger food?
- Robią wrażenie – są małe, ale wyglądają jak z najlepszej restauracji. A wiadomo, że jemy także oczami!
- Są wygodne – zero sztućców, mniej sprzątania i pełna swoboda dla gości. Można jeść, rozmawiać i jednocześnie trzymać kieliszek wina.
- Jedna impreza, dużo smaku – dzięki małym porcjom można spróbować różnych przekąsek.
- Łatwe do przygotowania – przygotowanie finger food nie wymaga długiego stania w kuchni, a gotowe przekąski można elegancko ułożyć na tacach lub deskach.
- Świetnie łączą się z alkoholem – małe porcje pozwalają na kreatywne łączenie smaków z winem, koktajlami czy innymi alkoholami.
Tartaletki francuskie z pieczarkami
Małe, ale pełne smaku – kruche tartaletki wypełnione kremowym farszem pieczarkowym to kwintesencja francuskiego stylu. Idealne na eleganckie przyjęcie, ale też na leniwy wieczór z winem.

Tartaletki francuskie z pieczarkami (fot. depositphotos).
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g pieczarek
- 2 szalotki
- 3 jajka
- 250 ml śmietany 30%
- 50 g sera comté lub gruyère
- 40 g masła + do foremek
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w paski. Szalotki obrać i posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim szalotki. Następnie dodać pieczarki i smażyć przez 8-10 minut, aż się zrumienią. Doprawić solą oraz pieprzem.
- W osobne misce połączyć śmietanę, jajka, starty ser i gałkę muszkatołową. Doprawić szczyptą soli oraz pieprzu.
- Ciasto francuskie rozwinąć i lekko rozwałkować, po czym wykroić z nich krążki o nieco większej średnicy niż formy na tartę (najlepiej używać form o średnicy 10-12 cm).
- Dno i boki foremki posmarować masłem i wylepić ciastem. Następnie wyłożyć pieczarki z szalotkami i całość zalać mieszanką jajeczną.
- Tartaletki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 210°C i piec przez 25 minut.
Crostini z jabłkiem, serem brie i miodem
To połączenie to czysta rozkosz! Balans smaków na najwyższym poziomie. Te crostini są idealnym wyborem, gdy chcesz zachwycić gości, ale nie masz ochoty spędzać godzin w kuchni.

Crostini z jabłkiem, serem brie i miodem (fot. depositphotos).
Składniki:
- 2 półbagietki
- 2 duże jabłka
- 300 g sera brie
- 40 g orzechów pekan
- masło
- miód
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Półbagietki pokroić na kromki i ułożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmarować cienką warstwą masła.
- Brie pociąć w cienkie plastry i ułożyć na kromkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec przez 10-15 minut, aż pieczywo się zrumieni, a ser roztopi.
- Jabłka pokroić w cienkie plasterki i skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Kawałki jabłek ułożyć na grzankach. Na koniec polać je odrobiną miodu i posypać posiekanymi orzechami. Podawać od razu po przygotowaniu.
Roladki szpinakowe z wędzonym łososiem
Eleganckie, lekkie i po prostu pyszne! Zielony rulonik ze szpinaku kryje w sobie aksamitny serek i aromatycznego łososia, tworząc przekąskę, która świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Doskonałe co nieco do kieliszka prosecco.

Roladki szpinakowe z wędzonym łososiem (fot. depositphotos).
Składniki:
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 1 szklanka świeżej bazylii
- 3 jajka
- 200-300 g serka śmietankowego
- 1/2 cytryny
- 300 g wędzonego łososia
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- masło do posmarowania papieru
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i posmarować odrobiną masła.
- Na patelnię wlać niewielką ilość wody i wrzucić szpinak. Gdy woda zacznie wrzeć, patelnię przykryć i szpinak dusić ok. 2 minut. Następnie przelać go zimną wodą, dobrze odcedzić i wrzucić do misy blendera.
- Do szpinaku dołożyć 1 żółtko, bazylię oraz po dużej szczypcie soli oraz pieprzu. Całość zmiksować na gładką masę.
- 3 białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym delikatnie połączyć za pomocą łyżki z masą szpinakową.
- Masę równomiernie rozprowadzić na blaszce, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Z ciasta usunąć papier do pieczenia.
- Serek śmietankowy połączyć z sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masę rozsmarować na cieście szpinakowym, a na wierzchu ułożyć kawałki wędzonego łososia.
- Ciasto ciasno zwinąć, formując roladę, po czym owinąć ją w folię spożywczą. Wstawić na 4 godziny do lodówki.
- Roladę wyjąć z folii przed samym podaniem. Pokroić w plasterki – w każdą sztukę wbić wykałaczkę, by gościom łatwiej było się częstować, a roladki zachowały kształt.
Pikantne krewetki z musem awokado
Tu nie ma miejsca na nudę! Soczyste krewetki doprawione na ostro spotykają się z aksamitnym, łagodnym musem z awokado – to smakowy duet, który rozbudza zmysły. Idealna przekąska dla tych, którzy lubią trochę pikanterii w życiu (i na talerzu).

Pikantne krewetki z musem awokado (fot. depositphotos).
Składniki:
- 400 g oczyszczonych krewetek
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki chili w proszku
- szczypta wędzonej papryki
- szczypta soli
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- ciemne pieczywo
Mus awokado: - 4 duże dojrzałe awokado Hass
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
- kilka kropli sosu tabasco (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku posiekany
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Zrobić mus: awokado obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do misy blendera. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos tabasco (opcjonalnie) oraz sok z cytryny i limonki. Całość zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C. Oczyszczone i opłukane krewetki skropić oliwą z oliwek i sokiem z limonki oraz posypać chili w proszku, wędzoną papryką i solą. Starannie wymieszać.
- Krewetki rozłożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 5-8 minut, aż się lekko zrumienią (krewetki można także podsmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek).
- Z pieczywa za pomocą foremki wykrawać niewielkie dowolne kształty (mogą być kółka, kwiaty, kwadraty itp.). Na każdym kawałku wyłożyć niewielką porcję musu z awokado (dla ułatwienia można to robić za pomocą rękawa cukierniczego), a na wierzchu ułożyć krewetkę. Podawać w temperaturze pokojowej.
Ruloniki z ogórka z fetą
Proste, ale efektowne – te ruloniki to przekąska, która zawsze znika w mgnieniu oka. Chrupiący ogórek i kremowa feta to połączenie, które orzeźwia i pobudza apetyt. Idealne na letnie przyjęcie albo lekką przekąskę do kieliszka białego wina.

Ruloniki z ogórka z fetą (fot. depositphotos).
Składniki:
- 2 nieduże ogórki szklarniowe
- 1 ząbek czosnku
- 150 g fety
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Fetę rozgnieść za pomocą widelca, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę. Doprawić pieprzem i solą (uważać na sól, bo feta może być już bardzo słona).
- Ogórki umyć, osuszyć i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w cienkie plasterki.
- Na brzegu każdego plasterka wyłożyć porcję sera, po czym zwinąć je, formując ruloniki. Na końcu spiąć wykałaczkami.
Trójkąty z pepperoni
Małe, ale pełne charakteru – to przekąska dla fanów wyrazistych smaków. Przypominają mini pizze, ale są o wiele łatwiejsze do podjadania w biegu. Idealne do piwa, imprez i spontanicznych wieczorów filmowych!

Trójkąty z pepperoni (fot. depositphotos).
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pepperoni
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 400 g ciasta francuskiego
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- garść zielonych oliwek
- 200 g sera żółtego
- 2 łyżki sezamu
- 1 jajko
- suszona bazylia
- mąka do posypania stolnicy
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory z zalewą. Całość podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Ostudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oliwki pociąć w plasterki. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC.
- Ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, a następnie posmarować je sosem pomidorowym.
- Na wierzchu ułożyć pepperoni oraz osączoną z zalewy kukurydzę i oliwki. Całość równomiernie posypać startym serem.
- Ciasto ostrożnie zwinąć, formując roladę, po czym pociąć ją w trójkąty. Każdy z nich ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze.
- Wierzchy trójkątów posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 30 minut na złoty kolor.
Krakersy z buraczanym pesto
Buraki na imprezę? Czemu nie! Intensywnie różowe, lekko słodkawe pesto z buraka podane na chrupiących krakersach to nie tylko smakowa bomba, ale i małe dzieło sztuki na talerzu. Zaskocz swoich gości czymś innym niż klasyczne koreczki z żółtym serem

Krakersy z buraczanym pesto (fot. depositphotos).
Składniki:
- 400 g buraków, ugotowanych i obranych
- 50 g prażonych orzeszków piniowych
- 80 g startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 40 krakersów
- 20 zielonych oliwek
Przygotowanie:
- Buraki wrzucić do misy blendera. Dodać starty parmezan, orzeszki piniowe, ząbki czosnku oraz oliwę z oliwek. Całość zmiksować na gładką masę, po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Połowę krakersów posmarować cienką warstwą pesto, po czym przykryć drugim ciastkiem. Na wierzch wyłożyć pozostałe pesto oraz po 1 oliwce. Przekąski można udekorować listkami natki pietruszki lub bazylii. Podawać w temperaturze pokojowej.
Rollsy z cukini z boczkiem
Cienkie plastry pieczonej cukinii owijają się wokół aromatycznego boczku, tworząc małe, ale pełne smaku kąski. Lekko, wyraziście i po prostu pysznie – na domówkę, grilla albo bez okazji!

Rollsy z cukini z boczkiem (fot. depositphotos).
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżek kremowego serka kanapkowego
- 100 g wędzonego boczku w plastrach
- kilka łyżek zielonych oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
- Cukinie umyć, osuszyć i pociąć wzdłuż w plastry o grubości ok. 5 mm. Każdy z nich posmarować z dwóch stron oliwą z oliwek oraz oprószyć solą. Paski cukinii ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze z piekarnika.
- Plasterki cukinii piec przez 10-15 min, aż zrobią się miękkie. W połowie pieczenia odwrócić je na drugą stronę. Odstawić do ostygnięcia.
- Każdy plasterek cukinii posmarować serkiem i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie wyłożyć plasterek boczku, a na brzegu ułożyć oliwkę.
- Paski cukinii zwinąć, formując roladki, po czym spiąć je wykałaczkami.
(fot. depositphotos)