• Krem z groszku z winem wzmocnionym
2024-10-02

Krem z groszku z białym porto

  • 2 porcje
  • 30 minut
  • na winie
  • bez mięsa

To wykwintna i jednocześnie prosta zupa, która zachwyca swoją aksamitną konsystencją oraz delikatnym smakiem.

SKŁADNIKI
  • 2

    łyżki masła

  • 1

    mała żółta cebula

  • 2

    ząbki czosnku

  • 2.5

    szklanki bulionu warzywnego

  • 0.5

    szklanki białego porto

  • 3

    szklanki mrożonego groszku

  • 60

    g śmietany 30%

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle w garnku. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość przez chwilę podsmażać.
  2. Do garnka wrzucić groszek i wlać porto. Składniki podgrzewać przez 5 minut, po czym dolać bulion.
  3. Zupę gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż groszek zmięknie. Całość zmiksować na gładki krem.
  4. Na koniec do zupy kremu dołożyć śmietanę 30% i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Danie można podawać z grzankami oraz chipsami z boczku.

Sprawdź też! Porto – wino, które zaskakuje

(fot. depositphotos)

 








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.