2024-06-17
Krem z pomidorów malinowych na cydrze
Pyszna zupa, która pachnie latem. Warto wykorzystać sezon na pomidory – tylko te, które rosną w prawdziwym słońcu, będę pełne smaki i aromatu.
SKŁADNIKI
-
800
g pomidorów malinowych
-
1
łyżka masła
-
2
szalotki
-
2
ząbki czosnku
-
2
łyżki koncentratu pomidorowego
-
1
szklanka bulionu warzywnego
-
0.5
szklanki wytrawnego cydru
-
0.5
śmietany 30%
-
świeża bazylia i kulki mozzarelli do podania
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory umyć, sparzyć i usunąć skórkę. Następnie pokroić je w kostkę. Szalotki drobno posiekać.
- W garnku rozgrzać masło i wrzucić szalotki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przez chwilę smażyć, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz cydr. Smażyć, aż płyn się zredukuje do połowy.
- Do garnka wrzucić pokrojone pomidory malinowe i chwilę podgrzewać. Gdy zmiękną, rozgnieść je widelcem i zalać bulionem. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na średnim ogniu ok. 5 minut.
- Składniki w garnku zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu wmieszać śmietanę. Zupę podawać z kulkami mozzarelli oraz świeżą bazylią.
Sprawdź też! Zupy kremy, jakich jeszcze nie jadłeś! 10 przepisów „z prądem” na co dzień
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy