2024-04-18
Lekki krem z pora z nutą białego wermutu
Czy zwykła zupa krem można dodać smaku codzienności? Ta na pewno! Bogata, aromatyczna i doprawiona wermutem. Czegóż chcieć więcej do szczęścia?
SKŁADNIKI
-
6
szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
-
6
dużych ziemniaków
-
2
pory
-
1
szalotka
-
2
łodygi selera
-
1
łyżka oliwy z oliwek
-
1
łyżka masła
-
1
liść laurowy
-
0.5
łyżeczki suszonego tymianku
-
60
ml białego wermutu wytrawnego
-
1
szczypta szafranu (opcjonalnie)
-
1
szklanka śmietany 30%
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę. Por opłukać i pociąć w półplasterki (tylko białą część). Seler posiekać razem szalotką.
- W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić szalotkę, por oraz seler. Warzywa smażyć na średnim ogniu przez 5-8 minut, aż zmiękną.
- Zwiększyć płomień pod garnkiem, po czym do składników wlać wermut. Gotować, aż cały alkohol odparuje.
- Następnie walać bulion i dołożyć ziemniaki, liść laurowy, tymianek oraz szafran (opcjonalnie). Gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Z zupy wyjąć liść laurowy i zmiksować ją na gładki krem. Wmieszać śmietanę. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sprawdź też! Zupy kremy, jakich jeszcze nie jadłeś! 10 przepisów „z prądem” na co dzień
(fot. depositphotos)
- Śmietanę można zamienić na jogurt grecki. Też będzie pysznie! Wcześniej jednak należy go zahartować odrobiną gorącej zupy.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy