2024-04-10
Gin o smaku rabarbaru
Gdy pojawia się rabarbar, to znak, że już zbliża się lato! Przygotuj z nami smakowy gin i rozpocznij sezon na tarasie.
SKŁADNIKI
-
500
g rabarbaru
-
150
g cukru pudru
-
1
laska wanilii
-
6
jagód jałowca (opcjonalnie)
-
750
ml ginu
-
plasterki cytryny i kostki lodu do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, po czym wrzucić do wysterylizowanego słoika o pojemności ok. 1,5 l.
- Rabarbar zasypać cukrem i wrzucić jagody jałowca (opcjonalnie) oraz laskę wanilii. Całość zalać ginem i wymieszać.
- Słoik szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez 1 tydzień, od czasu do czasu obracając lub delikatnie potrząsając naczyniem, aby rozpuścić cukier i wymieszać rabarbar.
- Gin przecedzić przez tetrę lub pieluchę muślinową. Podawać z plasterkami cytryny i lodem.
Sprawdź też! 5 mitów o ginie, o których musisz natychmiast zapomnieć!
(fot. depositphotos)
- Na tym ginie można przygotować poncz. Wystarczy dopełnić go wodą gazowaną lub tonikiem. Gin można też podawać z wódką.
- Z rabarbaru, który pozostał po przygotowaniu smakowego ginu, można przygotować dżem.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy