2024-02-16
Rumowe babeczki à la Piña Colada
Ananasowo-kokosowe babeczki zwieńczone bitą śmietaną z dodatkiem rumu, które myślami przeniosą Cię na tropikalną wyspę.
SKŁADNIKI
-
160
g mąki pszennej
-
0.5
łyżeczki soli
-
0.5
łyżeczki sody oczyszczonej
-
1
łyżeczka proszku do pieczenia
-
0.5
szklanki cukru pudru
-
1
szklanka pokrojonego ananasa (może być z puszki)
-
0.5
szklanki mleka kokosowego
-
0.5
szklanki oleju roślinnego
-
1
duże jajko
-
1
łyżka jasnego rumu, np. kokosowego
-
Krem do dekoracji:
-
1.5
szklanki śmietany 36%
-
0.5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
2
łyżki jasnego rumu, np. kokosowego
-
50
g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Formę do pieczenia babeczek wyścielić papilotkami.
- Przygotować babeczki: do miski wsypać mąkę i wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem.
- Kawałki ananasa zmiksować na gładkie purée i dokładnie wymieszać z mlekiem kokosowym, olejem, jajkiem oraz rumem.
- Do mokrych składników porcjami dodawać mąkę z dodatkami. Mieszać wyłącznie do połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć do 12 papilotek w formie i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Gotowe babeczki ostudzić na kratce kuchennej.
- Przygotować krem: schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym oraz rumem na sztywną pianę.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim wierzchy babeczek. Całość można oprószyć skórką startą z cytryny lub wiórkami kokosowymi.
Sprawdź też! Najlepsze drinki na rumie! 8 oryginalnych przepisów
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy