Akademia
6 popularnych mitów na temat whisky! Czas je obalić!
Gdy ktoś wchodzi w świat whisky, może się wydawać, że rządzą tu tysiące zasad , które sprawiają, że obcowanie z tym wyjątkowym trunkiem jest dość skomplikowane.
Jednak rzeczywistość jest dużo prostsza, choć nieco przysłonięta aurą mitów i niedopowiedzeń. Czas by nieco sprawę wyjaśnić i raz na zawsze rozprawić się z kłamstwami, które do whisky przylgnęły.
1. Starsza whisky jest lepsza
Niekoniecznie. Oczywiście, starzenie się destylatu w beczkach jest często bardzo istotnym elementem w tworzeniu dobrej whisky, ale nie warto mieć obsesji na punkcie jej wieku.
Nierzadko uważamy, że im trunek starszy, tym lepszy, a takie podejście nie zawsze się sprawdza. Jeśli dana whisky będzie zbyt długo dojrzewać, może stać się zbyt „dębowa” i gorzka. Tu już liczy się wyczucie master blendera, który musi wiedzieć, kiedy dokładnie zakończyć leżakowanie. Istotny jest moment, w którym whisky osiągnęła najwyższy punkt jakości, a nie łączny czas, jaki spędziła w beczce.
Kupując whisky, nie kieruj się więc jej wiekiem, a smakiem 🙂
2. Ciemniejsza whisky jest lepsza
Whisky nabiera ciemnego koloru zazwyczaj wskutek dłuższego leżakowania, jednak nie trać czujności. Przepisy dotyczące produkcji whisky różnią się w zależności od kraju, a w niektórych miejscach można do destylatu dodawać niewielką ilość barwnika, co zniekształca postrzeganie jej wieku.
Oczywiście renomowane gorzelnie raczej nie pozwalają sobie na takie zabiegi, ale nie brakuje producentów, którzy w ten sposób chcą uzyskać bogate, bursztynowe odcienie, które są pożądanie przez konsumentów.
- Dowiedz się więcej! Kolor whisky – co może nam powiedzieć?
3. Single malt są lepsze od whisky blended
Single malt to whisky jednorodna, nie jest zmieszana (choćby odrobinę) z jakąkolwiek inną whisky. Natomiast blened whisky powstaje w wyniku połączenia whisky typu single malt z single grain w dowolnych proporcjach.
- Przejdź do: Alfabet whisky
Na whisky mieszane często patrzy się z pogardą, jako na te mniej eleganckie i wyrafinowane w smaku. Prawda jest jednak taka, że blendowanie whisky jest sztuką samą w sobie i pozwala uzyskać bardziej zróżnicowany profil smakowy, zapewniając tym samym zupełnie wyjątkowe doznania związane z degustacją.
4. Whisky należy pić bez dodatków
Z pewnością niektóre whisky, szczególnie te dobrze starzone, są przeznaczone do wolnego popijania w wersji czystej – bez niczego. Te mają wybitnie walory degustacyjne.
Jednak wiele whisky, zwłaszcza blended, ma kilka warstw smaku i są wprost przeznaczone do mieszania z innymi napojami w drinkach.
„Nigdy nie dodawaj wody”, „Nie pij z lodem”, „Nie mieszaj z colą” – słyszałeś już gdzieś te słowa? Zupełnie się nimi nie przejmuj i przestań martwić się sztywnymi zasadami. Whisky ma Ci smakować – a to już zależy od Ciebie, czy wolisz ją z lodem, czy bez.
- Sprawdź też! Whisky z colą. Czy to naprawdę taki wielki grzech?
5. Whisky to trunek dla dojrzałych facetów
Dojrzały mężczyzna oprószony lekką siwizną w marynarce z łatami na łokciach, palący cygaro i rozmawiający o biznesach… Czy to rzeczywiście obraz prawdziwego konesera whisky? Już dawno nie!
To fakt, whisky zyskała reputację ulubionego napoju starszych mężczyzn, ale magia dobrej whisky oczarowała młodsze pokolenia, w tym również kobiety.
W barach na całym świecie karta whisky, jak i drinków na jej bazie, wydłuża się, powodując, że młodzi ludzie chętnie eksperymentują i szukają nowych smaków.
Nastąpiła też wyraźna zmiana w ogólnym podejściu do whisky. Nie jest już to trunek przeznaczony na specjalne okazje lub dla konkretnego pokolenia. Whisky jest po to, by się nią po prostu cieszyć. Młodsi amatorzy, i oczywiście amatorki whisky nie przejmują się również tym, czy wypada whisky mieszać w koktajlach, czy nie. Piją tak, jak lubią.
6. Whisky należy podawać po posiłku
Whisky, ponieważ ma wyższą zwartość alkoholu, często podawana jest po obiedzie lub kolacji jako digestif, by pobudzić i przyspieszyć trawienie. Jednak mało kto pamięta, że whisky pasuje nie tylko jako zwieńczenie posiłku, ale powinna się pojawić na stole jako jego integralna część. Istnieje naprawdę wiele potraw, z którymi można ją łączyć.
Tak jak w przypadku wina, idealny związek jedzenia i whisky opiera się na harmonii. Odpowiednio dobrana whisky może stworzyć niezwykłe satysfakcjonujące doświadczenie dla Twoich kubków smakowych. Nie tylko wino świetnie sprawdza się foodpairingu.
- Dowiedz się więcej! Jak dobierać whisky do jedzenia?
Konrad Bukowski
(fot. depositphotos)