Akademia

  • Jak uniknąć błędów w robieniu drinków?
2024-07-05

6 błędów, które popełniasz podczas przygotowywania drinków

Drinki to nie tylko napoje. Czasami to małe dzieła sztuki, które potrafią uprzyjemnić spotkanie z przyjaciółmi lub zakończyć ze smakiem romantyczną kolację. Poza tym przygotowywanie koktajli to dobra zabawa.

Miksowanie drinków wydaje się bardzo proste, ale w rzeczywistości jest kilka pułapek, w które często wpadamy. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego Twoje koktajle nie smakują tak dobrze, jak te serwowane w ulubionym barze? Może nieświadomie popełniasz jeden z tych 6 najczęstszych błędów. Zostań z nami, a szybko pomożemy Ci je naprawić.

drinki z 3 składników

Jak uniknąć błędów w robieniu drinków? (fot depositphotos).

1. Mieszanie zamiast wstrząsania i odwrotnie

Jednym z często popełnianych błędów podczas przygotowywania koktajli jest wybór niewłaściwej metody ich łączenia. To, czy koktajl powinien być mieszany, czy wstrząsany, ma duże znaczenie dla jego ostatecznego smaku, tekstury i wyglądu.

Mieszanie jest przeznaczone do koktajli mocnych, z kilkoma dodatkami. Pozwala na delikatne połączenie składników, nie wprowadzając do nich powietrza, dzięki czemu zachowują klarowność i gładką teksturę.

Jeśli napój zawiera sok owocowy, mleko lub białko jaja, należy go wstrząsnąć. Technika ta pozwala na intensywne połączenie składników, tworząc napój o lekkiej, puszystej konsystencji. Dzięki tej metodzie koktajl jest dobrze schłodzony i odpowiednio napowietrzony, co wpływa na jego smak.

Jak uniknąć błędów w robieniu drinków?

Shaker jest niezbędnym narzędziem w domowym barku (fot. depositphotos).

2. Zbyt duża ilość alkoholu

Naprawdę trudno jest określić, ile alkoholu znajduje się w koktajlu, jeśli wlewasz go „na oko”. Użyj miarki do odmierzenia dokładnych ilości, postępując zgodnie z przepisem, aby zachować zrównoważony profil smakowy.

Jeśli koktajle, które miksujesz, zawierają za dużo alkoholu w porównaniu z innymi składnikami, stają się za mocne i w zasadzie tracą cały swój smak.

3. Mieszasz za krótko lub zbyt gwałtownie

Gdy mieszamy koktajl za krótko, składniki nie mają czasu odpowiednio się połączyć, a lód nie zdąży dostatecznie schłodzić napoju. Z kolei zbyt gwałtowne mieszanie wprowadza do napoju powietrze i może powodować, że lód będzie się topić zbyt szybko, co prowadzi do nadmiernego rozcieńczenia koktajlu. Ponadto, zbyt energiczne mieszanie może sprawić, że koktajl będzie mętny.

Niektórzy barmani nalegają, aby wykonać 30 obrotów łyżką wokół krawędzi szklanki, nie zanurzając jej aż do dna.

Jak podawać drinki na lato?

Owoce nabite na wykałaczki zawsze dobrze wyglądają na drinku (fot. depositphotos).

4. Nieodpowiednio schłodzone składniki

Schłodzenie składników to kluczowy element w przygotowywaniu doskonałych koktajli. Gdy są zbyt ciepłe, napój traci na orzeźwiającym charakterze, a także na harmonii smaków.

Nie oznacza to, że musisz od razu chować whisky lub rum do lodówki. Schłodzone powinny być przede wszystkim soki, woda, tonik i inne napoje, którymi dopełniamy koktajl. W przypadku napojów gazowanych jest to podwójnie ważne, bo niższa temperatura wydłuża „żywotność” bąbelków, dzięki czemu koktajl będzie bardziej orzeźwiający.

5. Słabej jakości składniki

Cały smak koktajlu zależy od jakości składników. Niebywale istotne jest dodawanie do mieszanek świeżych ziół, świeżych owoców cytrusowych oraz świeżo wyciśniętych soków zamiast tych z puszki lub butelki. Im bardziej przetworzone składniki, tym mniej smaku.

Jak uniknąć błędów w robieniu drinków? (fot depositphotos).

Drinki zawsze powinny powstawać ze świeżych i najlepszych składników (fot. depositphotos).

6. Brak balansu między poszczególnymi składnikami

Koktajl zazwyczaj składa się z 4 elementów. Należą do nich mocny alkohol, słabe rozcieńczenie, cierpka kwasowość i słodycz.

Choć jako bazę często traktujemy alkohol, to nie powinien on być przez nas postrzegany jako kluczowy składnik. Bez pozostałych elementów, w tym słabego rozcieńczenia, całość będzie zbyt intensywna.

Pamiętać też trzeba o balansie między smakami cierpkimi i słodkimi. Kwasowość, jaką niosą ze sobą soki z cytrusów równoważą syropy barmańskie lub cukier. I odwrotnie.

Ogólną zasadą jest przestrzeganie złotego podziału, który wynosi 2:1:1 – dwie części alkoholu, jedna część słodka, jedna część kwaśna.

Jak uniknąć błędów w robieniu drinków?

W tworzeniu drinków najważniejsze są proporcje (fot. depositphotos).

(fot. depositphotos)

Zuza Milewska





Tagi drinki




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.