2024-09-06
Zupa kalafiorowa z serem i piwem
Idealna na chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś sycącego i rozgrzewającego. Dodatek piwa nadaje jej głębi, a ser przyjemnie ją zagęszcza i wzbogaca o kremowy smak.
SKŁADNIKI
- 1
średni kalafior
- 1
duża cebula
- 2
ziemniaki
- 2
ząbki czosnku
- 500
ml jasnego piwa (np. lager lub ale)
- 1
l bulionu warzywnego
- 150
g startego sera żółtego + do podania
- 100
g sera pleśniowego (np. gorgonzola lub roquefort)
- 50
g śmietany 30%
- 2
łyżki masła
- 1
łyżka mąki pszennej
- 1
łyżeczka musztardy dijon
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki.
- W dużym garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
- Cebulę oprószyć mąką, wymieszać i podsmażać przez 1-2 minuty.
- Do zawartości garnka powoli wlewać piwo, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gotować przez kilka minut, aż alkohol zredukuje się o połowę.
- Następnie wlać bulion i dodać różyczki kalafiora oraz ziemniaki. Całość gotować razem przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Do zupy wrzucić sery i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą, a zupa stanie się kremowa. Na koniec dodać śmietanę oraz musztardę i zupę doprawić solą, pieprzem oraz gałką do smaku.
- Gorącą zupę przelać do miseczek i posypać startym serem. Można ją podać z chrupiącą bagietką.
Sprawdź też! Zupy kremy, jakich jeszcze nie jadłeś! 10 przepisów „z prądem” na co dzień
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy