• Schab marynowany w szkockiej whisky.
2022-06-17

Steki wieprzowe na szkockiej

  • 4 porcje
  • 20 minut
  • na whisky

Solidny kawałek mięsa zamarynowany w szkockiej. Ten duet nie mógł się nie udać.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 4

    plastry schabu z kością

  • 2

    łyżki szkockiej whisky (mocno torfowej)

  • 25

    g masła

  • 2

    łyżki musztardy

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • czosnek granulowany

  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab opłukać i starannie osuszyć, po czym natrzeć solą, czosnkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.
  2. Musztardę połączyć w whisky i posmarować nią ze wszystkich stron plastry mięsa.
  3. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, po czym wyłożyć schab i smażyć po 5 minut z każdej strony na dużym ogniu.
Tagi whisky
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.