2022-06-17
Steki wieprzowe na szkockiej
Solidny kawałek mięsa zamarynowany w szkockiej. Ten duet nie mógł się nie udać.
SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
-
4
plastry schabu z kością
-
2
łyżki szkockiej whisky (mocno torfowej)
-
25
g masła
-
2
łyżki musztardy
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
czosnek granulowany
-
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Schab opłukać i starannie osuszyć, po czym natrzeć solą, czosnkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Musztardę połączyć w whisky i posmarować nią ze wszystkich stron plastry mięsa.
- Na patelni grillowej rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, po czym wyłożyć schab i smażyć po 5 minut z każdej strony na dużym ogniu.
KOMENTARZE