2024-11-12
Owoce w pigwówce pod kruszonką
Tradycyjny deser w całkiem nowej odsłonie. Świeże owoce zalane nalewką pigwową i zapieczone pod złocistą kruszonką.
SKŁADNIKI
-
2
śliwki
-
1
duże jabłko
-
130
g borówek amerykańskich
-
40
ml pigwówki
-
100
g masła + do formy
-
100
g cukru trzcinowego
-
200
g mąki pszennej
-
1
łyżeczka cynamonu
-
2
gałki lodów śmietankowych
PRZYGOTOWANIE:
- Masło, cukier, cynamon oraz mąkę pszenną przełożyć do miski i zagnieść na kruszonkę. Następnie wstawić na 30 minut do lodówki.
- Owoce opłukać i osuszyć. Śliwki i jabłko przekroić na pół, wyjąć pestki, po czym pokroić w małą kostkę. Dołożyć borówki. Całość zalać pigwówką i starannie wymieszać.
- Dwa mniejsze naczynia do zapiekania posmarować masłem. Następnie wyłożyć owoce i posypać je przygotowaną kruszonką.
- Owoce piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowy deser serwować z dodatkiem lodów śmietankowych.
Sprawdź też! Świat afrodyzjaków. Pigwa – zapomniany owoc miłości
- Zamiast jabłka można też użyć brzoskwini (nawet z puszki) lub gruszki.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy