• Lody kawowe-rumowe
2022-06-02

Lody kawowo-rumowe

  • 4 porcje
  • 35 minut + oczekiwanie
  • z rumem

Domowe lody są najpyszniejsze, szczególnie gdy łączą w sobie nasze dwa ukochane smaki – kawę i rum!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 2.5

    łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • 20

    ml wrzątku

  • 40

    ml ciemnego rumu

  • 3

    jajka

  • 2

    żółtka

  • 220

    g cukru

  • 500

    g śmietany 30%

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem i zmiksować. Ostudzić. Następnie wlać rum i dokładnie wymieszać.
  2. W garnku zagotować niewielką ilość wody. Jajka razem z żółtkami przełożyć do metalowej miski, po czym wsypać cukier. Miskę ułożyć na garnku z gotującą się wodą i ucierać mikserem na parze na puszystą masę. Odstawić.
  3. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać masę jajeczną. Na końcu wmieszać kawę z rumem.
  4. Masę wstawić do zamrażarki i chłodzić ok. 6 godzin – mniej więcej co 2 godziny masę przemieszać. Przed podaniem lody wstawić na 10 minut do lodówki, by odrobinę zmiękły.
Tagi rum
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.