2024-08-05
Kakaowo-rumowe pancakes
Śniadaniowe placuszki z dodatkiem kakao i ciemnego rumu z pewnością wprowadzą Was w dobry nastrój.
SKŁADNIKI
-
120
g mąki pszennej
-
2
łyżeczki proszku do pieczenia
-
3
łyżki cukru trzcinowego
-
2
łyżki ciemnego kakao
-
2
łyżki ciemnego rumu
-
200
ml mleka
-
4
łyżki oleju + do smażenia
-
2
jajka
-
1
szczypta soli
-
ulubione owoce i miód do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao oraz solą. Dodać cukier i wymieszać.
- Do sypkich składników wlać mleko, olej i rum. Następnie wbić jajka i całość krótko miksować blenderem do połączenia. Ciasto odstawić na 30 minut.
- Patelnię posmarować cienką warstwą oleju, po czym wykładać po 2 łyżki ciasta, formując okrągłe placki. Gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki, obrócić na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażyć.
- Pancakes udekorować ulubionymi owocami i podawać polane płynnym miodem.
Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy