Inspiracje
Sylwestrowa zabawa z prosecco Gancia. Przepisy na poncze z bąbelkami
Sylwester to idealna okazja, by błyszczeć – i nie mówimy tu tylko o cekinowych kreacjach lub sztucznych ogniach, ale o bąbelkach, które rozkręcą każdą imprezę.
Jednak nie trzeba czekać do północy, by przy kolorowej łunie fajerwerków wznieść toast i wypić kieliszek szampana. Możemy czuć musowanie przez cały wieczór, a to dzięki domowym ponczom na prosecco. W końcu kto powiedział, że bąbelki najlepiej smakują solo?
Takie poncze prezentują się elegancko i nikt nie odmówi szyku Twojej domówce, ale wprowadzają też element karnawałowego luzu. To będą prawdziwe gwiazdy sylwestra. Sprawdź nasze przepisy i wznieś toast za niezapomnianą zabawę!
Prosecco Gancia – idealny wybór na sylwestrową noc
Sylwester to przede wszystkim czas, kiedy chcemy, aby wszystko było niezwykłe – od jedzenia i dekoracji, po napoje. A nic tak nie podkreśla wyjątkowości chwili, jak błyszczący kieliszek pełen wyśmienitego prosecco. Jego subtelne musowanie przypomina fajerwerki – drobne eksplozje smaku i radości. I właśnie w taki klimat sylwestrowo-karnawałowy świetnie wpisuje się prosecco Gancia – dzięki swojej lekkości, elegancji i wszechstronności może stać się królem Twojej domówki.
Gancia to marka z ponad 170-letnią historią, która swoje korzenie ma w sercu włoskiego regionu Piemont. Była jedną z pierwszych winnic produkujących włoskie wina musujące metodą tradycyjną. To właśnie ona stworzyła pierwszy włoski szampan – „spumante”, torując drogę dla kultowego prosecco, które dziś podbija stoły na całym świecie.
Nie bez powodu wybraliśmy prosecco Gancia, by przygotować na nim nasze poncze. Mają jakość, mają styl, ale są też bardzo przystępne – zarówno cenowo, jak i smakowo. Producent łączy klasykę z innowacyjnym podejściem do produkcji win i oferuje różnorodne wina musujące dostosowane do różnych okazji i gustów konsumentów. Gancia to nie tylko prosecco, ale i np. Blanc de Blancs Chardonnay oraz Moscato d’Asti. W portfolio znajdują się też wersje smakowe win musujących (liczi, brzoskwinia, grejpfrut) oraz niezwykle eleganckie bąbelki produkowane metodą tradycyjną.
Czym wyróżnia się prosecco Gancia?
Prosecco Gancia pochodzi z wyselekcjonowanych winnic w regionie Veneto, gdzie powstają najwyższej jakości wina z odmiany glera. Co sprawia, że te wina są tak wyjątkowe?
- Delikatne bąbelki – wyważony poziom musowania, który nie przytłacza, ale idealnie podkreśla smak.
- Świeżość i aromatyczność – nuty owocowe (jabłko, gruszka, cytrusy) łączą się z delikatnymi akcentami kwiatowymi, co czyni prosecco uniwersalnym i idealnym do mieszania w drinkach.
- Różnorodność smaków – każdy znajdzie coś dla siebie – od wytrawnego brut, przez słodsze dry, aż po eleganckie i owocowe rosé.
Poncze na prosecco – hit twojej imprezy
Domówki wciąż cieszą się wielką popularnością – są bardziej intymne i kameralne, ale też i kreatywne oraz coraz bardziej szalone. Prosecco Gancia dodaje im nuty wyrafinowania, ale bez nadęcia. Są bąbelki, ale jest luz!
Sylwestrowa noc to czas radości i wspólnego świętowania, a poncz to sposób na stworzenie czegoś zarówno praktycznego, jak i efektownego. Tradycyjna misa z kolorowym napojem może stać się prawdziwą ozdobą stołu, zachwycając gości zarówno wyglądem, jak i smakiem. Przygotowanie ponczu jest proste, a jednocześnie daje przestrzeń do kreatywności i eksperymentowania.
Poncz ananasowy
Składniki:
- 3 szklanki soku ananasowego
- 3 szklanki toniku cytrynowego
- 750 ml Gancia Prosecco D.O.C. Dry
- 3 szklanki pokrojonego ananasa
- 1/3 szklanki listków mięty
- 3 szklanki kostek lodu
Przygotowanie:
- W dużym dzbanku lub misce na poncz połączyć schłodzone sok ananasowy, tonik i prosecco.
- Dodać lód, kawałki ananasa oraz miętę. Wymieszać.
Jak można podawać?
Za pomocą kawałka ananasa zwilżyć brzegi niskich szklanek, po czym zanurzyć je w brązowym cukrze. Na krótkie wykałaczki nabić kawałki ananasa i listek mięty. Ułożyć na szklance.
Pomarańczowy poncz z wódką
Składniki:
- 750 ml Gancia Prosecco D.O.C. Brut
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 100 ml soku żurawinowego
- 60 ml soku z limonki
- 80 ml syropu cukrowego
- 60 ml wódki
- 2 szklanki lodu
- świeża żurawina i plasterki pomarańczy
Przygotowanie:
- W dużym dzbanku lub misce na poncz połączyć schłodzone prosecco, sok pomarańczowy, sok żurawinowy, sok z limonki, syrop cukrowy oraz wódkę.
- Do ponczu wrzucić lód, żurawinę i plasterki pomarańczy. Przelać do niskich szklanek.
Poncz na różowym prosecco
Składniki:
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 szklanka soku z granatów
- 750 ml Gancia Prosecco D.O.C. Rosé
- 1 pomarańcza
- 100 g świeżej żurawiny lub ziarenek granatu
- 3 gałązki rozmarynu
- kostki lodu
Przygotowanie:
- W dużym dzbanku lub misce na poncz połączyć miód oraz sok z granatów, po czym wlać mocno schłodzone różowe prosecco.
- Pomarańczę opłukać i pokroić w cienkie półplasterki. Razem z żurawiną lub granatem wrzucić do ponczu. Dołożyć kostki lodu.
- Rozmaryn pokroić na kawałki o długości około 2 cm i dodać do ponczu.
Poncze to coś więcej niż tylko koktajle – to sposób, by podkreślić wyjątkowe chwile wspólnej zabawy i stworzyć niezapomnianą atmosferę. Dodadzą Twojemu sylwestrowemu przyjęciu odrobiny luksusu, ale bez zbędnej pretensjonalności. W tym roku wznosimy toast za Nowy Rok z bąbelkami, które mają klasę!
Konrad Bukowski
(źródło fot. Gancia)