2024-03-22
Sos waniliowy do deserów i śniadań na słodko
Uwielbiamy go z omletami na słodko, chlebowym puddingiem, ciepłą szarlotką oraz domowymi lodami.
SKŁADNIKI
- 3
łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 0.5
szklanki cukru
- 2
szklanki śmietany 30%
- 3
łyżki masła
- 1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1
łyżka białego rumu lub bourbona
PRZYGOTOWANIE:
- Skrobię kukurydzianą wymieszać z cukrem.
- W rondelku rozpuścić masło, po czym dodać śmietanę oraz skrobię z cukrem.
- Całość zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, po czym zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Rondelek zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Na końcu połączyć z rumem lub bourbonem oraz ekstraktem waniliowym.
Sprawdź też! Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy