2025-05-28
Sernik wiśniowy bez pieczenia z nutą rumu
Ten sernik to idealny deser na letni wieczór – kremowy, owocowy i pięknie się prezentuje!
SKŁADNIKI
Spód sernika:
- 380
g ciastek maślanych typu digestive
- 150
g masła + do formy
Masa serowa:
- 500
g serka śmietankowego (pełnotłustego)
- 400
g mleka skondensowanego słodzonego
- 1
łyżeczka startej skórki z cytryny
- 60
ml soku z cytryny
- 300
g śmietany 30%
Warstwa owocowa:
- 350
g wiśni (można też użyć mrożonych lub w sezonie ciemnych czereśni)
- 170
g drobnego cukru
- 2
łyżki soku z cytryny
- 2
łyżki rumu
- 1
łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
- Tortownicę o średnicy ok. 23 cm posmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia.
- Przygotować spód: masło roztopić, a ciastka bardzo drobno pokruszyć, np. w malakserze. Składniki dokładnie połączyć – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Masę przełożyć do przygotowanej formy i wylepić nią spód oraz boki tortownicy. Wstawić do lodówki.
- Zrobić masę serową: serek ubić na gładką i kremową masę. Miksując, stopniowo dodawać mleko skondensowane, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny.
- Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową za pomocą szpatułki.
- Nadzienie serowe wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównując wierzch, i całość wstawić do lodówki.
- W międzyczasie przygotować warstwę owocową: wiśnie dokładnie umyć i wydrylować, po czym wrzucić do rondelka (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Dodać cukier, sok z cytryny oraz rum. Całość gotować na średnim ogniu, aż owoce puszczą sok.
- Do szklanki odlać trochę soku i dokładnie połączyć z mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlać z powrotem do wiśni i gotować na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
- Gdy masa owocowa osiągnie temperaturę pokojową, delikatnie rozprowadzić ją na schłodzonym serniku. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Czytaj także! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy