• Sernik bez pieczenia z frużeliną wiśniową na rumie
2025-05-28

Sernik wiśniowy bez pieczenia z nutą rumu

  • 12 porcji
  • 50 minut + oczekiwanie
  • z rumem

Ten sernik to idealny deser na letni wieczór – kremowy, owocowy i pięknie się prezentuje!

SKŁADNIKI
  • Spód sernika:

  • 380

    g ciastek maślanych typu digestive

  • 150

    g masła + do formy

  • Masa serowa:

  • 500

    g serka śmietankowego (pełnotłustego)

  • 400

    g mleka skondensowanego słodzonego

  • 1

    łyżeczka startej skórki z cytryny

  • 60

    ml soku z cytryny

  • 300

    g śmietany 30%

  • Warstwa owocowa:

  • 350

    g wiśni (można też użyć mrożonych lub w sezonie ciemnych czereśni)

  • 170

    g drobnego cukru

  • 2

    łyżki soku z cytryny

  • 2

    łyżki rumu

  • 1

    łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm posmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia.
  2. Przygotować spód: masło roztopić, a ciastka bardzo drobno pokruszyć, np. w malakserze. Składniki dokładnie połączyć – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  3. Masę przełożyć do przygotowanej formy i wylepić nią spód oraz boki tortownicy. Wstawić do lodówki.
  4. Zrobić masę serową: serek ubić na gładką i kremową masę. Miksując, stopniowo dodawać mleko skondensowane, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny.
  5. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową za pomocą szpatułki.
  6. Nadzienie serowe wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównując wierzch, i całość wstawić do lodówki.
  7. W międzyczasie przygotować warstwę owocową: wiśnie dokładnie umyć i wydrylować, po czym wrzucić do rondelka (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Dodać cukier, sok z cytryny oraz rum. Całość gotować na średnim ogniu, aż owoce puszczą sok.
  8. Do szklanki odlać trochę soku i dokładnie połączyć z mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlać z powrotem do wiśni i gotować na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
  9. Gdy masa owocowa osiągnie temperaturę pokojową, delikatnie rozprowadzić ją na schłodzonym serniku. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Czytaj także! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.