2024-10-17
Poncz z melona na ciemnym rumie
Delikatna słodycz melona w połączeniu z cytrynową nutą, subtelnym aromatem bazylii i słonecznym charakterem rumu tworzy wyjątkową kompozycję – w sam raz na wieczór w gronie znajomych.
SKŁADNIKI
-
2
melony (po 1,5 kg każdy), np. kantalupa
-
180
ml soku z cytryny
-
2
szklanki schłodzonej wody mineralnej (może być też gazowana)
-
250
ml ciemnego rumu
-
0.5
szklanki świeżych liści bazylii
-
kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Melony obrać i pokroić na mniejsze kawałki, po czym zmiksować na gładko w blenderze.
- Mus przecedzić przez sitko z drobnymi oczkami (można je dodatkowo wyłożyć gazą), a następnie sok przelać do dzbanka.
- Do naczynia wlać sok z cytryny, rum oraz wodę mineralną. Na końcu wrzucić opłukane listki bazylii i całość wymieszać. Poncz przelać do niskich szklanek wypełnionych kostkami lodu.
Sprawdź też! Najlepsze drinki na rumie! 8 oryginalnych przepisów
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy