2025-07-22
Poncz na ginie z nutą bzu i cytrusów
Co za miks! Jest charakterny gin, włoski Aperol, aromatyczny bez, eteryczne wino różowe oraz orzeźwiające cytrusy. Całość smakuje jak lato!
SKŁADNIKI
- 4
cytryny
- 0.5
szklanki drobnego cukru
- 750
ml ginu
- 750
ml Aperolu
- 350
ml syropu z kwiatów czarnego bzu
- 350
ml soku grejpfrutowego
- 350
ml soku z cytryny
- 350
ml soku pomarańczowego
- 750
ml musującego rosé
kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Z cytryn zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, po czym dobrze rozetrzeć ją z cukrem. Przykryć i odstawić na co najmniej 1 godzinę.
- Do dużego dzbanka lub misy do ponczu wlać gin, Aperol, syrop z kwiatów bzu, sok grejpfrutowy, sok z cytryny oraz sok pomarańczowy.
- Do ponczu wrzucić mieszankę cukru i skórek cytryn. Odstawić na 15 minut.
- Poncz przecedzić, po czym wrzucić do niego kostki lodu i dopełnić winem. Do napoju można wrzucić plasterki pomarańczy.
Czytaj także! 6 drinków na Aperolu idealnych na lato
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy