• kolorowy poncz na ginie
2025-07-22

Poncz na ginie z nutą bzu i cytrusów

  • 16 porcji
  • 20 minut + oczekiwanie

Co za miks! Jest charakterny gin, włoski Aperol, aromatyczny bez, eteryczne wino różowe oraz orzeźwiające cytrusy. Całość smakuje jak lato!

SKŁADNIKI
  • 4

    cytryny

  • 0.5

    szklanki drobnego cukru

  • 750

    ml ginu

  • 750

    ml Aperolu

  • 350

    ml syropu z kwiatów czarnego bzu

  • 350

    ml soku grejpfrutowego

  • 350

    ml soku z cytryny

  • 350

    ml soku pomarańczowego

  • 750

    ml musującego rosé

  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z cytryn zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, po czym dobrze rozetrzeć ją z cukrem. Przykryć i odstawić na co najmniej 1 godzinę.
  2. Do dużego dzbanka lub misy do ponczu wlać gin, Aperol, syrop z kwiatów bzu, sok grejpfrutowy, sok z cytryny oraz sok pomarańczowy.
  3. Do ponczu wrzucić mieszankę cukru i skórek cytryn. Odstawić na 15 minut.
  4. Poncz przecedzić, po czym wrzucić do niego kostki lodu i dopełnić winem. Do napoju można wrzucić plasterki pomarańczy.

Czytaj także! 6 drinków na Aperolu idealnych na lato

(fot. depositphotos)





Tagi drinki, gin, poncz




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.