2025-03-03
Pikantna zupa na wódce inspirowana Krwawą Mary
Masz ochotę na zupę z prawdziwym charakterem? Oto przepis, który została zainspirowany przez kultową Bloody Mary!
SKŁADNIKI
- 1
łyżka oliwy z oliwek
- 1
duża cebula
- 2
łodygi selera
- 1
duża marchewka
- 1
papryka jalapeño
- 3
ząbki czosnku
- 1
l bulionu warzywnego
- 3
puszki pomidorów krojonych (po 400 g)
- 2
łyżki koncentratu pomidorowego
- 2
puszki białej fasoli
- 60
ml wódki
- 2
łyżki sosu Worcestershire
- 1
łyżeczka sosu tabasco
- 0.5
łyżeczki cukru
- 2
łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę oraz marchewkę obrać i razem z selerem posiekać. Jalapeño przeciąć na pół, a po wydrążeniu nasion drobno pokroić.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane cebulę, seler, marchewkę i jalapeño. Składniki smażyć, mieszając, przez 4-5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać jeszcze przez 1 minutę.
- Do garnka wlać bulion z wódką oraz dodać pomidory z puszki wraz z zalewą i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i zupę gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
- Do zawartości garnka dołożyć osączoną fasolę, sos Worcestershire i cukier. Ponownie zagotować, po czym dusić przez 25-30 minut na małym ogniu.
- Na koniec zupę doprawić sokiem z cytryny, sosem tabasco, solą oraz pieprzem. Przed podaniem można skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Czytaj także: Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy