• Piersi kurczaka marynowane w rumie
2024-09-04

Piersi kurczaka z rumem i miodem

  • 2 porcje
  • 10 minut + oczekiwanie
  • 30-40 minut
  • na rumie

Trochę pikantnie, delikatnie słodko, subtelnie limonkowo! Co nam daje takie połączenie? Smak, którego szybko nie zapomnisz!

SKŁADNIKI
  • 400

    g piersi kurczaka

  • 60

    ml ciemnego rumu

  • 60

    ml świeżego wyciśniętego soku z limonki

  • 60

    ml sosu sojowego

  • 2

    łyżki płynnego miodu

  • 0.5

    łyżki sosu sriracha

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rum dokładnie wymieszać z sokiem z limonki, sosem sojowym i sriracha oraz miodem.
  2. Marynatę przelać do naczynia żaroodpornego i zanurzyć w niej piersi kurczaka (dodatkowo można je przekroić wzdłuż na pół). Odstawić na 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Mięso piec w marynacie przez 30-40 minut, aż będzie miękkie i ładnie się zrumieni. Kurczaka można podać posypanego prażonym sezamem.

Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą!

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.