2024-09-04
Piersi kurczaka z rumem i miodem
Trochę pikantnie, delikatnie słodko, subtelnie limonkowo! Co nam daje takie połączenie? Smak, którego szybko nie zapomnisz!
SKŁADNIKI
-
400
g piersi kurczaka
-
60
ml ciemnego rumu
-
60
ml świeżego wyciśniętego soku z limonki
-
60
ml sosu sojowego
-
2
łyżki płynnego miodu
-
0.5
łyżki sosu sriracha
PRZYGOTOWANIE:
- Rum dokładnie wymieszać z sokiem z limonki, sosem sojowym i sriracha oraz miodem.
- Marynatę przelać do naczynia żaroodpornego i zanurzyć w niej piersi kurczaka (dodatkowo można je przekroić wzdłuż na pół). Odstawić na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Mięso piec w marynacie przez 30-40 minut, aż będzie miękkie i ładnie się zrumieni. Kurczaka można podać posypanego prażonym sezamem.
Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy