2022-06-09
Pieczona kasza manna z „pijaną” śliwką
Oto pomysł na słodkie rozpoczęcie dnia. Zapiekana kasza manna ze śliwką w aromatycznej miodowej zalewie.
SKŁADNIKI
-
2
duże jajka
-
800
g jogurtu greckiego
-
2
szklanki kaszy manny
-
0.5
szklanki cukru pudru
-
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
2
łyżki płynnego miodu
-
2
łyżki śliwowicy
-
4
duże śliwki (np. renklody)
-
masło do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mieszając, dodawać jogurt, kaszę mannę oraz ekstrakt. Mieszać, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie gęste ciasto.
- Formę na tartę o średnicy ok. 19 cm (lub inne mniejsze naczynia żaroodporne) równomiernie posmarować masłem, po czym wypełnić przygotowaną masą.
- Śliwki opłukać, przeciąć na pół i usunąć pestki. Owoce obtoczyć w miodzie wymieszanym ze śliwowicą i ułożyć na masie, delikatnie je dociskając. Piec ok. 15 minut.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy