• Owoce pod kruszonką
2024-11-12

Owoce w pigwówce pod kruszonką

  • 2 porcje
  • 20 minut + oczekiwanie
  • 20 minut
  • na pigwówce

Tradycyjny deser w całkiem nowej odsłonie. Świeże owoce zalane nalewką pigwową i zapieczone pod złocistą kruszonką.

SKŁADNIKI
  • 2

    śliwki

  • 1

    duże jabłko

  • 130

    g borówek amerykańskich

  • 40

    ml pigwówki

  • 100

    g masła + do formy

  • 100

    g cukru trzcinowego

  • 200

    g mąki pszennej

  • 1

    łyżeczka cynamonu

  • 2

    gałki lodów śmietankowych

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło, cukier, cynamon oraz mąkę pszenną przełożyć do miski i zagnieść na kruszonkę. Następnie wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Owoce opłukać i osuszyć. Śliwki i jabłko przekroić na pół, wyjąć pestki, po czym pokroić w małą kostkę. Dołożyć borówki. Całość zalać pigwówką i starannie wymieszać.
  3. Dwa mniejsze naczynia do zapiekania posmarować masłem. Następnie wyłożyć owoce i posypać je przygotowaną kruszonką.
  4. Owoce piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowy deser serwować z dodatkiem lodów śmietankowych.

Sprawdź też! Świat afrodyzjaków. Pigwa – zapomniany owoc miłości





  • Zamiast jabłka można też użyć brzoskwini (nawet z puszki) lub gruszki.
Tagi deser, wódka




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.