• Michelada - orzeźwiający drink na piwie z sokiem pomidorowym
2022-06-09

Michelada – meksykański drink na piwie

  • 1 porcja
  • 7 minut

Choć Michelada nie jest tak znana jak Krwawa Mary, smakuje równie dobrze – drink jest orzeźwiający, ale z nutą meksykańskiej pikanterii. 

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 1
  • 150

    ml soku pomidorowego

  • 0.5

    limonki + 1 łyżeczka soku

  • kilka kropel sosu Worcestershire

  • 3

    krople ostrego sosu, np. tabasco

  • jasne piwo do dopełnienia, np. lager

  • kilka kostek lodu

  • sól i płatki chili

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na talerzyku wymieszać odrobinę soli z bardzo drobno pokruszonymi płatkami chili. Brzeg wysokiej szklanki zwilżyć sokiem z limonki, po czym zanurzyć w soli z chili.
  2. Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, po czym wlać sok pomidorowy oraz sok wyciśnięty z połówki limonki. Dodać sos Worcestershire i tabasco. Całość wymieszać.
  3. Drink dopełnić jasnym piwem, delikatnie wlewając je po ściance szklanki, by się nie spieniło. Ozdobić według uznania, np. kawałkiem limonki.

(fot. depositphotos)





Tagi drink ,piwo




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.