2022-06-09
Michelada – meksykański drink na piwie
Choć Michelada nie jest tak znana jak Krwawa Mary, smakuje równie dobrze – drink jest orzeźwiający, ale z nutą meksykańskiej pikanterii.
SKŁADNIKI
-
150
ml soku pomidorowego
-
0.5
limonki + 1 łyżeczka soku
-
kilka kropel sosu Worcestershire
-
3
krople ostrego sosu, np. tabasco
-
jasne piwo do dopełnienia, np. lager
-
kilka kostek lodu
-
sól i płatki chili
PRZYGOTOWANIE:
- Na talerzyku wymieszać odrobinę soli z bardzo drobno pokruszonymi płatkami chili. Brzeg wysokiej szklanki zwilżyć sokiem z limonki, po czym zanurzyć w soli z chili.
- Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, po czym wlać sok pomidorowy oraz sok wyciśnięty z połówki limonki. Dodać sos Worcestershire i tabasco. Całość wymieszać.
- Drink dopełnić jasnym piwem, delikatnie wlewając je po ściance szklanki, by się nie spieniło. Ozdobić według uznania, np. kawałkiem limonki.
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy