2024-04-18
Medaliony z polędwicy w kremowym sosie
Wieprzowina duszona w sosie estragonowym na bazie brandy. Co najważniejsze, to pyszne danie przygotujesz w mniej niż 30 minut.
SKŁADNIKI
- 400
g polędwicy wieprzowej
- 2
łyżki oliwy z oliwek
- 180
ml bulionu drobiowego
- 60
ml brandy
- 1
łyżka posiekanego świeżego estragonu
- 200
ml śmietany 30%
- 0.5
łyżeczki musztardy dijon
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Polędwiczkę pokroić na medaliony o grubości ok. 1 cm i lekko spłaszczyć dłonią. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzać oliwę i ułożyć medaliony. Smażyć przez 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor.
- Mięso podlać brandy i podgrzewać na mocnym ogniu, aż alkohol odparuje.
- Następnie dodać estragon i całość zalać bulionem. Gotować przez kilka minut, aż połowa płynu odparuje.
- Patelnię zdjąć z ognia. Do składników wlać śmietanę i dołożyć musztardę. Całość dobrze wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać, aż sos będzie gęsty. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Danie świetnie smakuje z niemieckim rieslingiem!
Sprawdź też! Wino i wieprzowina – stwórz najlepsze połączenia
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy