2024-01-16
Krem z pieczonego bakłażana na whisky
Ten przepis Cię zaskoczy! Kremowa, aromatyczna zupa doprawiona nutą whisky poleca się na pyszny obiad!
SKŁADNIKI
- 3
średniej wielkości bakłażany
- 2
łyżki oliwy z oliwek + do skropienia
- 1
cebula
- 0.5
łyżeczki mielonego kminku
- 1
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 60
ml whisky
- 4
ząbki czosnku
- 6
szklanek bulionu warzywnego
- 3
łyżki soku z cytryny
kilka plasterków szynki dojrzewającej
sezam do posypania
- 2
jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Bakłażany dokładnie umyć i osuszyć, po czym ponakłuwać widelcem i ułożyć na blaszce wyścielonej folią aluminiową.
- Bakłażany skropić oliwą z oliwek i piec przez 50-60 minut do miękkości, obracając je co 15-20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- Cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, po czym wrzucić cebulę i oprószyć kminkiem oraz papryką w proszku. Podsmażać, aż się zeszkli. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez 30 sekund.
- Bakłażan pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do składników w garnku. Całość zalać whisky i podgrzewać, aż połowa alkoholu odparuje.
- Do garnka wlać bulion. Całość gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 10-15 minut.
- Za pomocą blendera zupę zmiksować na gładki krem. Na końcu wmieszać sok z cytryny i całość doprawić do smaku.
- Plastry szynki dojrzewającej zrumienić na patelni bez tłuszczu. Krem podawać posypany sezamem z chipsami z szynki oraz ugotowanym jajkiem.
Sprawdź też! 7 łatwych i pysznych przepisów z whisky
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy