Akademia
Jak zrobić syrop cukrowy do drinków?
To jeden z najpopularniejszych syropów barmańskich wykorzystywanych do robienia drinków. Nie rezygnuj z ulubionego koktajlu tylko dlatego, że nie masz go akurat w barku. Syrop cukrowy w bardzo łatwy sposób możesz przygotować samodzielnie.
Żaden cocktail bar bez niego nie będzie istnieć. Klasyczny syrop cukrowy, zwany także simple syrup, to jeden z najczęściej wykorzystywanych składników do przygotowywania drinków oraz koktajli. Ma lekko żółty odcień, jest dość gęsty i przyjemnie pachnie. Dodaje słodyczy i pasuje do każdego alkoholu.
Dodatkowo syrop cukrowy dobrze łączy się ze schłodzonymi składnikami – niższa temperatura zdecydowanie utrudnia rozpuszczenie się tradycyjnego cukru, dlatego barmani często sięgają właśnie po syrop cukrowy. Wyjątkiem jest na przykład Mojito, ale w tym wypadku cukier ma za zadanie rozetrzeć miętę oraz limonkę, uwalniając ich smak i aromat.
Jak zrobić syrop cukrowy?
Aby przygotować klasyczny syrop cukrowy, potrzebujemy wody i cukru w proporcji 1:1. My dodajemy pod koniec sok z cytryny, który aromatyzuje syrop i dodatkowo przedłuża jego trwałość. Naszym zdaniem nie warto go pomijać.
Jeśli chcesz zrobić bardzo gęsty syrop, należy użyć proporcji 2:1, czyli podwójnej ilości cukru w stosunku do wody.
Składniki na 350 ml syropu:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Wodę doprowadzić do wrzenia, po czym wsypać cukier. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści i całość zgęstnieje. Następnie dodać kilka kropel soku z cytryny i syrop przelać do szczelnie zamykanej butelki. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce do ok. 3 tygodni.
Jaki wybrać cukier?
- Biały cukier – syrop przygotowywany na bazie cukru białego jest najbardziej neutralny. Nadaje jedynie słodyczy, bez konkretnego smaku, dlatego może być używany nie tylko do drinków, ale też do innych napojów, np. lemoniady, kompotu lub herbaty.
- Cukier trzcinowy – syrop na cukrze trzcinowym ma lekki karmelowy posmak. Będzie pasować szczególnie do drinków na bazie ciemnego rumu. To również dobry dodatek do deserów, w tym domowych lodów.
- Cukier muscovado – daje już intensywniejszy i bardziej karmelowy smak, więc jeśli chcecie użyć takiego syropu do drinków, to jedynie na bazie ciemnych alkoholi. Z doświadczenia wiemy też, że świetnie pasuje do pancakesów, szczególnie czekoladowych.
Jak przygotować smakowy syrop do drinków?
Jeśli chcesz zaromatyzować syrop i nadać mu smak, można dodać laskę cynamonu lub wanilii wraz z wydrążonym miąższem, garść skórki startej z pomarańczy (część wody można zastąpić sokiem pomarańczowym), kawałek imbiru (ok. 5 cm), 2-3 goździki albo 3 ziarenka kardamonu.
Wybrane dodatki należy wrzucić do przygotowanego syropu cukrowego i podgrzewać przez chwilę. Następnie syrop odstawić na 2-3 godziny, aby przeszedł smakiem, po czym odcedzić i przelać do szczelnie zamykanej butelki.
Tomasz Lipiński
(fot. depositphotos)