Akademia
Jadalne kwiaty – piękne, aromatyczne i… podkręcają smak!
Kwiaty na talerzu? Brzmi ekstrawagancko, ale to żadna nowość! Już starożytni Rzymianie podjadali fiołki, Chińczycy od wieków parzyli herbatę jaśminową, a Francuzi dodawali lawendę do deserów i mięs. Jadalne kwiaty to nie tylko urocza dekoracja – potrafią dodać potrawom smaku, charakteru i wyjątkowego aromatu.
Dziś coraz więcej szefów kuchni, a także domowych pasjonatów gotowania, sięga po jadalne kwiaty, by nadać potrawom lekkości, świeżości i nieoczywistych nut smakowych, a także by wpuścić na talerz trochę wiosny!
Najpopularniejsze jadalne kwiaty i ich smak
Nie wszystkie kwiaty nadają się do jedzenia, ale te, które można schrupać, często zaskakują intensywnym aromatem i oryginalnym smakiem. Niektóre są pikantne niczym rukola, inne delikatnie słodkie, a jeszcze inne mają cytrusowe nuty, które świetnie podkreślają smak potraw. Dodają nie tylko koloru na talerzu, ale i nowego wymiaru.
Nagietek
Jego płatki mają lekko cytrusowy posmak z subtelną nutą goryczki, dzięki czemu świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, ryb i makaronów. W średniowieczu nazywano go „szafranem dla ubogich”, ponieważ jego intensywnie żółty kolor pozwalał barwić potrawy na złocisty odcień, podobnie jak drogi szafran. Można go też wykorzystać do aromatyzowania masła lub oliwy.

Płatki nagietka mają lekko cytrusowy posmak (fot. depositphotos).
Bratki
Bratki to kwiaty, które wyglądają jak małe dzieła sztuki. Mają delikatny, lekko słodkawy smak z nutą trawy – im bardziej fioletowe, tym bardziej intensywne. Świetnie komponują się z deserami, lekkimi sałatkami i… koktajlami! Można nimi udekorować kostki lodu, dodać do lemoniady lub posypać ciasto.

Bratki prezentują się bardzo elegancko na talerzu (fot. depositphotos).
Róża
Róża to prawdziwa królowa wśród jadalnych kwiatów. Jej intensywny zapach i smak sprawiają, że idealnie pasuje do deserów, napojów, a nawet dań wytrawnych. W krajach Bliskiego Wschodu konfitura różana jest klasykiem, podobnie jak w Polsce różane pączki. Woda różana dodaje elegancji koktajlom, a płatki róży można wykorzystać do aromatyzowania herbaty lub przygotowania syropu do nalewek.

Róża od zawsze kusiła aromatem, również w kuchni (fot. depositphotos).
Fiołek
Nie tylko pięknie wygląda i pachnie, ale też ma cudownie słodkawy smak! W XIX wieku fiołki były prawdziwym hitem w cukiernictwie – kandyzowane kwiaty zdobiły torty i praliny na europejskich dworach. Do dziś fiołkowy likier (Crème de Violette) jest jednym z głównych składników słynnego koktajlu Aviation. Fiołki można dodać do galaretek, musów owocowych czy syropów – ich aromat jest subtelny, ale wyjątkowy.

Fiołki znakomicie aromatyzują syropy i napoje (fot. depositphotos).
Lawenda
Lawenda to intensywnie pachnąca dama, która potrafi całkowicie zmienić smak potrawy. Ma lekko gorzkawy, ale bardzo charakterystyczny smak, który świetnie łączy się z miodem, cytrusami i ziołami prowansalskimi.
W kuchni francuskiej lawenda jest kluczowym składnikiem mieszanek przypraw, a w deserach dodaje im romantycznej nuty. Ale uwaga! Za dużo lawendy może sprawić, że potrawa zacznie smakować jak… mydło.

Lawenda jest stworzona do słodkości (fot. depositphotos).
Bez
Delikatnie miodowe i lekko cytrusowe kwiaty bzu są niezastąpione w letnich napojach. W połączeniu z cytryną i miodem tworzą orzeźwiający syrop, który można dodać do lemoniady lub drinków. Można je także suszyć i zaparzać jako herbatę o kojącym aromacie.

Kwiaty bzu są niezastąpione w letnich napojach (fot. depositphotos).
Nasturcja
Ostra, pieprzna i lekko musztardowa – nasturcja smakuje niemal jak rukola! Świetnie sprawdza się w sałatkach, kanapkach, a nawet jako dodatek do mięsa. Co ciekawe, jej zielone pąki można marynować i używać jako zamiennik kaparów!

Nasturcja swoim smakiem dodaje potrawom charakteru (fot. depositphotos).
Jak zbierać i przechowywać jadalne kwiaty?
Żeby cieszyć się smakiem jadalnych kwiatów, trzeba wiedzieć, jak je zbierać i przechowywać. Oto kilka kluczowych zasad:
- Gdzie zbierać?
Najlepiej we własnym ogrodzie lub na ekologicznych plantacjach. Unikaj zbierania kwiatów z poboczy dróg, miejskich parków i miejsc, gdzie mogły być pryskane chemikaliami.
- Kiedy zbierać?
Najlepsza pora to poranek, gdy kwiaty są świeże, pełne aromatu i nie wysuszone przez słońce. Płatki zbieraj delikatnie, by nie uszkodzić ich struktury.
- Jak przechowywać?
Świeże kwiaty można przechowywać w lodówce, owinięte w wilgotny ręcznik papierowy, aby nie wyschły. Jeśli chcesz je przechować na dłużej, spróbuj suszenia lub przygotowania syropów.
- Jak wykorzystać dłużej?
Suszone płatki można dodawać do herbat, soli smakowych lub cukru aromatyzowanego. Syropy i konfitury to doskonały sposób na zatrzymanie ich smaku na dłużej.
Otwórzcie kuchenne okna na ogród i wprowadźcie kwiaty do swojego wiosennego menu!
Zuza Milewska
(fot. depositphotos)