• Orzeźwiająca granita z pomarańczy i prosecco
2025-07-04

Granita z pomarańczy i prosecco

  • 2 porcje
  • 15 minut + oczekiwanie
  • na prosecco

Połączenie słodyczy pomarańczy i letniego luzu prosecco daje mocno chłodzące połączenie! W sam raz, gdy szukasz orzeźwienia.

SKŁADNIKI
  • 500

    g miąższu z pomarańczy (najlepiej czerwonej)

  • 1

    szklanka cukru pudru

  • 2

    szklanki prosecco

  • 2

    łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Miąższ pomarańczy dokładnie oczyścić z białych błonek, po czym zmiksować w misie malaksera z cukrem pudrem.
  2. Przygotowany mus połączyć z sokiem z cytryny oraz prosecco. Masę przelać do pojemnika, po czym włożyć do zamrażarki na 60 minut.
  3. Po tym czasie mus wyjąć, przemieszać widelcem i ponownie wstawić do zamrażalnika. Czynność powtarzać co 1 godzinę, aż granita będzie wpół zamrożona.
  4. Gdy deser będzie miał odpowiednią konsystencję, przełożyć go do szklanek. Można udekorować plastrami pomarańczy.

Sprawdź także! Owocowy zawrót głowy! 5 przepisów na domowe sorbety

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.