2025-07-04
Granita z pomarańczy i prosecco
Połączenie słodyczy pomarańczy i letniego luzu prosecco daje mocno chłodzące połączenie! W sam raz, gdy szukasz orzeźwienia.
SKŁADNIKI
- 500
g miąższu z pomarańczy (najlepiej czerwonej)
- 1
szklanka cukru pudru
- 2
szklanki prosecco
- 2
łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Miąższ pomarańczy dokładnie oczyścić z białych błonek, po czym zmiksować w misie malaksera z cukrem pudrem.
- Przygotowany mus połączyć z sokiem z cytryny oraz prosecco. Masę przelać do pojemnika, po czym włożyć do zamrażarki na 60 minut.
- Po tym czasie mus wyjąć, przemieszać widelcem i ponownie wstawić do zamrażalnika. Czynność powtarzać co 1 godzinę, aż granita będzie wpół zamrożona.
- Gdy deser będzie miał odpowiednią konsystencję, przełożyć go do szklanek. Można udekorować plastrami pomarańczy.
Sprawdź także! Owocowy zawrót głowy! 5 przepisów na domowe sorbety
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy