• tosty francuskie z rumem
2024-08-26

Francuskie tosty z parmezanem z dodatkiem rumu

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • z rumem

Kto powiedział, że tosty francuskie muszą być słodkie? Ta wytrawna wersja wzbogacona parmezanem, musztardą i rumem sprawi, że początek dnia będzie jeszcze przyjemniejszy.

SKŁADNIKI
  • 4

    duże jajka

  • 0.5

    szklanki pełnotłustego mleka

  • 0.5

    szklanki śmietany 30%

  • 0.5

    szklanki startego parmezanu

  • 0.5

    łyżeczki musztardy

  • 2

    łyżki ciemnego rumu

  • 1

    duży ząbek czosnku

  • 6

    kromek chleba o grubość ok. 2 cm

  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszka do podania

  • 0.5

    łyżeczki soli

  • szczypta pieprzu

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mleko dokładnie połączyć z jajkami oraz śmietaną. Dodać parmezan, musztardę, rum, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość starannie wymieszać.
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Kromki chleba dokładnie obtoczyć w przygotowanej mieszance i ułożyć na gorącym tłuszczu. Mocno zrumienić z obu stron.
  3. Tosty przełożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym i osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?

(fot. depositphotos)





Tagi rum, śniadanie




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.