2024-08-26
Francuskie tosty z parmezanem z dodatkiem rumu
Kto powiedział, że tosty francuskie muszą być słodkie? Ta wytrawna wersja wzbogacona parmezanem, musztardą i rumem sprawi, że początek dnia będzie jeszcze przyjemniejszy.
SKŁADNIKI
- 4
duże jajka
- 0.5
szklanki pełnotłustego mleka
- 0.5
szklanki śmietany 30%
- 0.5
szklanki startego parmezanu
- 0.5
łyżeczki musztardy
- 2
łyżki ciemnego rumu
- 1
duży ząbek czosnku
- 6
kromek chleba o grubość ok. 2 cm
posiekany szczypiorek lub natka pietruszka do podania
- 0.5
łyżeczki soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Mleko dokładnie połączyć z jajkami oraz śmietaną. Dodać parmezan, musztardę, rum, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość starannie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Kromki chleba dokładnie obtoczyć w przygotowanej mieszance i ułożyć na gorącym tłuszczu. Mocno zrumienić z obu stron.
- Tosty przełożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym i osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy