Inspiracje
Drinki na szampanie. 5 prostych przepisów
Smakuje dostojnie, jest elegancki i dodaje królewskiego sznytu każdemu spotkaniu. Towarzyszy wzniosłym toastom i największym wydarzeniom. Jednak szampan może mieć też bardziej imprezowe oblicze! Poznaj nasze ulubione drinki na szampanie właśnie. Świetne na domówkę i do celebracji weekendu. Niech poleją się bąbelki!
Black Velvet
Co to za para! Połączenie szampana i ciemnego piwa typu stout. My uwielbiamy najbardziej z Guinnessem. Z pewnością zachwyci tych, którzy szukają bardziej wytrawnych smaków.
Drink powstał prawdopodobnie w 1861 roku w Brooks’s Club w Londynie, aby oddać hołd zmarłemu mężowi królowej Wiktorii, księciu Albertowi. Ciemne piwo miało dodać posępnej nuty do zwykle świątecznego szampana.
Szampański ananas
Gotowi na szampana w bardziej egzotycznej szacie? Jeśli wydawało Ci się, że połączenie szlachetnego szampana z wódką i sokiem to coś niestosownego, pozwólcie, że z chęcią zburzymy uprzedzenia. To jeden z naszych ulubionych drinków – przygotowuje się go błyskawicznie i świetnie wpasowuje się w każde spotkanie.
By dodać mu charakteru, szklankę dekorujemy kawałkiem świeżego ananasa. Brzegi szklanki można też wcześniej delikatnie zwilżyć sokiem z ananasa i obtoczyć w cukrze trzcinowym. To coś dla prawdziwych imprezowiczów.
Aperol z szampanem
Przedstawiamy wariację na temat Aperol Spritz, jednak tym razem to nie prosecco gra główne skrzypce. W tym drinku Aperol połączyliśmy z szampanem, ale na tym nie koniec. Ten duet świetnie podkręciła odrobina ginu, sprawiając, że drink jest bardzo orzeźwiający i wytrawny. Doskonale nadaje się na aperitif.
Aperol na szampanie można podawać z kawałkami pomarańczy. Pycha!
French 75
To klasyczny koktajl na bazie szampana i ginu z cytrynową nutą. Jest orzeźwiający, lekko pikantny i botaniczny. W zasadzie idealnie wpasowuje się w każdą okazję – od wykwintnej kolacji lub randki we dwoje, po wieczorne spotkanie z przyjaciółmi przy filmie.
Koktajl znajduje się na liście oficjalnych koktajli IBA (International Bartender Association).
Tradycyjne Bellini
Oto kultowy drink! Mówi się, że jest bardzo zmysłowy i kobiecy. W tym wydaniu szampan zyskuje bardziej owocowy charakter, a to za sprawą brzoskwiń.
Ponoć koktajl Bellini powstał w 1948 roku w Wenecji, a jego autorem był Giuseppe Cipriani, właściciel Harry’s Bar. Od początku cieszył się dużym powodzeniem, więc nic dziwnego, że wkrótce przepis opuścił granice miasta i zyskał uznanie na świecie.
Drink warto podawać w temp. 5-6ºC i serwować w kieliszkach typu flet lub w kieliszkach do białego wina. Polecamy ozdobić go plastrem brzoskwini, by cieszył oczy. W sekrecie powiemy Wam, że Bellini świetnie pasuje do lekkich owocowych deserów, a nawet ciast. Łasuchy będą zachwycone!
(fot. depositphotos)