Alkohole

  • dobre bourbony. zestawienie
2024-06-13

Dobry bourbon do 100 złotych. Sprawdź, co warto kupić!

Czy dobry bourbon musi być drogi? Czy dobry bourbon można kupić w pobliskim dyskoncie lub markecie? Na te pytania postanowiliśmy sami znaleźć odpowiedź i wybraliśmy się na zakupy w poszukiwaniu dobrej amerykańskiej whiskey do 100 złotych.

Już na pierwszy rzut oka widać, że miłośników bourbonów nie brakuje, bo na półkach sklepowych jest w czym wybierać. Zresztą, wielu swoją przygodę z whisky rozpoczyna właśnie od bourbonów, bo są łagodne, stąd ich popularność. To też świetna baza do koktajli, czego nie da się ukryć.

Podczas naszych poszukiwań znaleźliśmy kilka naprawdę dobrych, budżetowych bourbonów – część z nich dostała nawet wysokie noty w słynnej Whisky Bible, autorstwa Jima Murraya, co tylko potwierdza, że wybraliśmy dobrze.

Jim Beam Black Extra Aged

To bourbon premium. Nadaje się zarówno do degustacji w czystej postaci lub z kostką lodu, jak i również dobrze sprawdzi się w koktajlach.

Jim Beam Black Extra Aged był wielokrotnie nagradzany w międzynarodowych konkursach. Dojrzewa w dębowych beczkach od sześciu do ośmiu lat, czyli dłużej niż podstawowa wersja Jim Beama. Dodatkowe lata leżakowania w dębowych beczkach z amerykańskiego dębu sprawiają, że bourbon uzyskuje łagodniejszy, gładszy, bardziej wyrafinowany profil z ciepłymi nutami dębiny.

W smaku słodki, lekko miodowy z wyczuwalnymi nutami wanilii i przypraw.

Jim Beam Black Extra Aged można kupić w wielu popularnych sklepach i marketach. Szukaj na półce oryginalnej szerokiej butelki z czarną etykietą, złotymi napisami i czerwoną pieczęcią.

  • Cena: 80-100 zł

Wild Turkey 81 Proof

Jeden z lepszych i bardziej utytułowanych bourbonów w klasie whiskey podstawowych. To mieszanka 6-,7- i 8-letnich destylatów. Ten bourbon produkowany jest z żytniego zacieru. Dojrzewa w nowych, mocno wypalonych beczkach z białego dębu. Liczba w nazwie nawiązuje do zawartości alkoholu – wynosi wspomniane 81 proof, czyli 40,5% ABV.

Bourbon Wild Turkey 81 Proof znany jest głównie ze swojego dymnego i pikantnego, a jednocześnie słodkiego profilu! Nuty dojrzałej gruszki i wanilii łączą się z przyjemnymi akcentami przypraw. Całość jest dobrze zbalansowana i harmonijna, ale nie brakuje tu charakteru – najwyższy możliwy stopień wypalenia beczki, w której leżakuje destylat, daje o sobie znać.

Jim Murray ocenił ten bourbon na 91,5 pkt, co jest bardzo wysoką notą.

  • Cena: 75-95 zł

 

Old Virginia Kentucky Straight Bourbon Whiskey Aged 6 Years

To bourbon francuskiej marki La Martiniquaise. Wytwarzany jest w Kentucky z co najmniej 51% kukurydzy. Dojrzewa przez co najmniej 6 lat w nowych, wypalanych dębowych beczkach. Ma dość pikantny profil z nutami karmelu i wanilii. Dostępny w butelce o pojemności 700 ml, która frontem przypomina starą butelkę Jack Daniel’s No.7.

A aromacie bourbon jest lekko alkoholowy, ale to wrażanie natychmiast ustępuje nutom waniliowo-miodowym, płatkom kukurydzianym, prażonym orzechom i akcentowi białego pieprzu. W smaku Old Virginia Kentucky Straight Bourbon jest słodki, lekko karmelowy z przyprawowym profilem – goździki, cynamon, pieprz. Nie brakuje też subtelnej dębiny. Finisz dość długi – dłuższy niż się spodziewaliśmy, pieprzno-miodowy.

W skrócie, dobra whiskey w bardzo atrakcyjnej cenie. Naszym zdaniem idealna do różnych klasycznych koktajli. Jim Murray ocenił ją na 91,5 pkt.

  • Cena: 70-90 zł

Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Chyba nie ma na świecie nikogo, kto by nie kojarzył tego Jima Beama. Znajdziesz go w sklepie na każdym rogu. Nie ma też co zaprzeczać, że to obowiązkowa propozycja w domowym barku, bo świetnie nadaje się do przyrządzanie różnych drinków (nie tylko z colą).

Jim Beam jest najlepiej sprzedającą się american whiskey na świecie, również w Polsce. Około 85% łącznej produkcji sprzedawane jest w postaci najpopularniejszego Jima Beama z białą etykietą (White Label).

To flagowy produkt destylarni wytwarzany od 1795 roku. Do produkcji tego bourbona używa się sfermentowanego zacieru składającego się z kukurydzy (77%), słodu jęczmiennego (10%) i żyta (13%). Whiskey leżakuje cztery lata w nowych, wypalanych (od wewnątrz) dębowych beczkach z amerykańskiego dębu.

Za co tak się kocha „podstawkę” Jima Beama? Na pewno za słodki, lekki i przyjemny aromat z delikatnymi nutami wanilii, odrobiną świeżej kukurydzy i słodkich płatków zbożowych. W tle wyczuwalne nuty dojrzałych jabłek, toffi, miodu, dębiny i przypraw. W ustach typowe bourbonowe smaki karmelu, miodu i wanilii. Wyczuwalne również owoce. Finisz słodki, średnio-długi, miodowo-karmelowy z nutą przypraw.

  • Cena: 70-85 zł

 

Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon

Jedna z najbardziej znanych amerykańskich whiskey, za którą stoi bardzo długa tradycja. Jest produkowana w najstarszej destylarni położonej na terenach USA.

Nazwa bourbona, Buffalo Trace, jest hołdem dla pierwszych osadników przybywających do Kentucky, którzy podążali szlakami wyznaczonymi przez migrujące stada bawołów.

Bourbon powstaje z kukurydzy, żyta oraz słodu jęczmiennego. To starannie destylowana i dojrzewająca przez 8-9 lat whiskey, która może poszczycić się bogatym, złożonym i gładkim smakiem – wyczuwalne nuty miodu, karmelu, wanilii, rodzynek, a także kawy. Finisz również nie rozczarowuje – jest długi z nutami wanilii i przypraw.

Buffalo Trace Kentucky Bourbon to najczęściej nagradzany bourbon na świecie. W 2016 oraz 2015 roku został nagrodzony m.in. podwójnym złotym medalem na San Francisco Spirits Competiton. Jego walory docenił też Jim Murray, oceniając go na 92,5 pkt.

  • Cena: 90-100 zł

Four Roses Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Charakterystyczne dla marki cztery róże umieszczone na etykiecie stanowią logo gorzelni Four Roses Distillery. Bourbon destylowany jest według dwóch receptur – kukurydza stanowi 60% lub 75% zacieru, a żyto 20% lub 35%. Pozostałe 5% to słodowany jęczmień. Przed butelkowaniem oba destylaty są łączone, by uzyskać jak najbardziej harmonijny bourbon.

Trunek dojrzewa w dębowych beczkach wypalanych od środka od 5 do 12 lat. Ma słodki, miodowy aromat z owocowymi i korzennymi nutami. W smaku wyczuwalne świeże owoce, cynamon oraz dębowe, lekko dymne akcenty.

To smaczny bourbon. Słodkawy, delikatny, bogaty, harmonijny. Na pewno wart poznania. Również znalazł się w Whisky Bible z wysoką notą – 88 pkt., co oznacza, że jest to bardzo dobra, a nawet wyśmienita, zdecydowanie warta zakupu whiskey.

  • Cena: 85-100 zł

Bulleit Bourbon Frontier Whiskey

Butelkowana z mocą 45% swój wytrawny charakter zawdzięcza wysokiej zawartości żyta, który stanowi aż 30% zacieru. Destylat leżakuje ok. 6 lat w opalanych beczkach dębowych, a do jego produkcji wykorzystuje się specjalne drożdże i wyselekcjonowane gatunki zbóż.

Bulleit Bourbon Frontier Whiskey z pewnością ma wyrazisty charakter. W aromacie znajdziemy świeże żytnie pieczywo, paloną beczkę dębową i odrobinę skórki pomarańczowej. W smaku whiskey jest bogata, rozgrzewająca, ze słodką nutą karmelu i wanilii dopełnioną wytrawną dębiną.

Bardzo przyjemny, godny polecenia bourbon. Oceniony na 87 pkt. w Whisky Bible.

  • Cena: 85-100 zł

Konrad Bukowski

(fot. depositphotos)





Tagi bourbon




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.