• bułeczki cynamonowe
2025-01-02

Cynamonowe bułeczki z lukrem na bourbonie

  • 12 porcji
  • 45 minut + oczekiwanie
  • 35-40 minut
  • z bourbonem

Wyobraź sobie zapach cynamonu unoszący się w kuchni, ciepło miękkiego ciasta i ten wyjątkowy, lekko pikantny akcent bourbona w polewie… Tak właśnie smakują nasze cynamonowe bułeczki! Idealne na leniwe poranki, romantyczne śniadania lub jako deser!

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 75

    ml ciepłej wody (około 30°C)

  • 2.5

    łyżeczki suszonych drożdży

  • 180

    ml mleka

  • 450

    g mąki pszennej + do podsypania

  • 30

    g mleka w proszku

  • 2

    łyżki cukru

  • 1.5

    łyżeczki soli

  • 1

    duże jajko

  • 2

    łyżki roztopionego masła

  • 2

    łyżki kwaśnej śmietany

  • Nadzienie:

  • 160

    g brązowego cukru

  • 1

    łyżka mielonego cynamonu

  • 1

    duża szczypta gałki muszkatołowej

  • 0.5

    łyżeczki soli

  • 8

    łyżek roztopionego masła

  • Lukier:

  • 60

    ml bourbona

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 200

    g cukru pudru

  • 60

    g gęstej śmietany

  • Dodatkowo:

  • 4

    łyżki roztopionego masła + do posmarowania formy i miski

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże wyspać do miski, zalać ciepłą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut. W małym rondelku podgrzać mleko.
  2. Do drożdży wsypać mąkę, mleko w proszku, cukier i sól. Następnie dodać ciepłe mleko, jajko, masło i śmietanę. Składniki ucierać za pomocą miksera z hakiem na niskich obrotach przez 8-10 minut, aż powstanie miękkie i gładkie ciasto.
  3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
  4. Przygotować nadzienie: w miseczce połączyć brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Dodać masło i mieszać, aż powstanie gęsta pasta. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 23×33 cm lub tortownicę o średnicy ok. 30 cm posmarować masłem.
  1. Gdy ciasto wyrośnie, uderzyć w nie pięścią, aby usunąć powietrze, i przenieść je na lekko oprószoną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30×50 cm i grubości ok. 1 cm.
  2. Pastę cynamonową rozsmarować na cieście, a następnie zwinąć je w ciasny rulon, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić na 12 równych kawałków i ułożyć je w formie do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C. Bułeczki posmarować roztopionym masłem, po czym piec przez 35-40 minut na złoty kolor. Gotowe odstawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować lukier: do miski wyspać cukier oraz dodać bourbon, ekstrakt i śmietanę. Całość utrzeć na gładką polewę. Na końcu posmarować nią ostudzone cynamonki.

Sprawdź też! Jak dopasować whisky do deserów? Poradnik dla hedonistów!

(fot. depositphotos)





Tagi bourbon, deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.