Cynamonowe bułeczki z lukrem na bourbonie
Wyobraź sobie zapach cynamonu unoszący się w kuchni, ciepło miękkiego ciasta i ten wyjątkowy, lekko pikantny akcent bourbona w polewie… Tak właśnie smakują nasze cynamonowe bułeczki! Idealne na leniwe poranki, romantyczne śniadania lub jako deser!
-
Ciasto:
-
75
ml ciepłej wody (około 30°C)
-
2.5
łyżeczki suszonych drożdży
-
180
ml mleka
-
450
g mąki pszennej + do podsypania
-
30
g mleka w proszku
-
2
łyżki cukru
-
1.5
łyżeczki soli
-
1
duże jajko
-
2
łyżki roztopionego masła
-
2
łyżki kwaśnej śmietany
-
Nadzienie:
-
160
g brązowego cukru
-
1
łyżka mielonego cynamonu
-
1
duża szczypta gałki muszkatołowej
-
0.5
łyżeczki soli
-
8
łyżek roztopionego masła
-
Lukier:
-
60
ml bourbona
-
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
200
g cukru pudru
-
60
g gęstej śmietany
-
Dodatkowo:
-
4
łyżki roztopionego masła + do posmarowania formy i miski
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże wyspać do miski, zalać ciepłą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut. W małym rondelku podgrzać mleko.
- Do drożdży wsypać mąkę, mleko w proszku, cukier i sól. Następnie dodać ciepłe mleko, jajko, masło i śmietanę. Składniki ucierać za pomocą miksera z hakiem na niskich obrotach przez 8-10 minut, aż powstanie miękkie i gładkie ciasto.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
- Przygotować nadzienie: w miseczce połączyć brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Dodać masło i mieszać, aż powstanie gęsta pasta. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 23×33 cm lub tortownicę o średnicy ok. 30 cm posmarować masłem.
- Gdy ciasto wyrośnie, uderzyć w nie pięścią, aby usunąć powietrze, i przenieść je na lekko oprószoną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30×50 cm i grubości ok. 1 cm.
- Pastę cynamonową rozsmarować na cieście, a następnie zwinąć je w ciasny rulon, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić na 12 równych kawałków i ułożyć je w formie do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C. Bułeczki posmarować roztopionym masłem, po czym piec przez 35-40 minut na złoty kolor. Gotowe odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować lukier: do miski wyspać cukier oraz dodać bourbon, ekstrakt i śmietanę. Całość utrzeć na gładką polewę. Na końcu posmarować nią ostudzone cynamonki.
Sprawdź też! Jak dopasować whisky do deserów? Poradnik dla hedonistów!
(fot. depositphotos)