Strefa luksusu

2024-07-19

Clase Azul México – tequila, która jest symbolem luksusu

W świecie luksusowych alkoholi tequila coraz bardziej zyskuje na popularności. Wśród producentów, którzy wyróżniają się nie tylko jakością, ale i prestiżem, jest Clase Azul México.

Od pierwszego spojrzenia na ręcznie malowane butelki po degustację tych wyjątkowych trunków, Clase Azul zachwyca na każdym kroku. Ta ekskluzywna tequila, produkowana w sercu Meksyku, jest owocem tradycji, rzemiosła i oczywiście pasji. Choć marka nie istnieje wcale tak długo na rynku, to w niespełna 30 lata stała się ulubionym wyborem koneserów na całym świecie. Witaj w świecie Clase Azul Mexico – gdzie luksus spotyka się z tradycją.

Clase Azul México

Clase Azul México to producent bardzo prestiżowych tequili.

Clase Azul México – coś więcej niż tylko tequila

Marka Clase Azul México powstała w 1997 roku i od samego początku łączyła tradycyjne metody produkcji tequili z nowoczesnymi technologiami. Arturo Lomeli, założyciel, zainspirowany bogatym dziedzictwem i kulturą Meksyku, postanowił stworzyć produkt, który nie będzie tylko tequilą, ale również ucztą dla zmysłów.

Produkcja tego wyjątkowego trunku rozpoczyna się od wyboru najlepszej niebieskiej agawy, która jest zbierana ręcznie w szczycie swojej dojrzałości. Następnie od powolnego gotowania w piecu, przez fermentację w tradycyjnych miedzianych kadziach aż po starzenie w wyselekcjonowanych beczkach, każdy etap zachodzi pod okiem ekspertów, dbających o najdrobniejsze szczegóły.

Clase Azul Mexico szczególną uwagę przywiązuje do etapu leżakowania – w zależności od wersji, tequila może dojrzewać od kilku miesięcy do kilku lat.

Clase Azul Plata

To czysta, świeża i klarowna tequila, idealna do degustacji solo lub w koktajlach. Ma subtelny aromat z nutami ziołowymi i cytrusowymi. Na podniebieniu wyczuwalna gotowana agawa, skórka z cytryny i zielone jabłko.

Clase Azul Plata (źródło fot. Clase Azul México)

Clase Azul Reposado

Leżakuje przez 8 miesięcy w beczkach po amerykańskiej whiskey, co nadaje jej głębi. W aromacie obok gotowanej agawy pojawia się kandyzowana skórka pomarańczowa oraz subtelne nuty orzecha laskowego, goździków i wanilii. W smaku dostajemy nektar z agawy, skórkę dojrzałej pomarańczy, nuty gorzkiej czekolady, cynamonu oraz goździków w pikantnym finiszu.

Clase Azul Reposado (źródło fot. Clase Azul México)

Clase Azul Gold

To wyjątkowe połączenie Clase Azul Plata, specjalnej odmiany reposado dojrzewającej w beczkach z francuskiego dębu oraz tequili añejo wykończonej w beczkach po sherry pedro ximénez.

W aromacie wyczuwamy prażone drewno, nektar z agawy, skórkę pomarańczową, migdały oraz nuty świeżych fig, rodzynek i orzechów włoskich. Smak zachwyca akcentem marmolady z agawy, migdałów i fig. Finisz jest długi z nutą kakao i suszonej śliwki.

Clase Azul Gold (źródło fot. Clase Azul México)

Clase Azul Añejo

Dojrzewa ponad 2 lata w beczkach po amerykańskiej whiskey. Zachwyca intensywnym aromatem dębu z nutami marmolady pomarańczowej, konfitury jabłkowej, prażonych orzechów laskowych, kardamonu i goździków.

W ustach wyczuwalna kandyzowana skórka pomarańczowa, gałka muszkatołowa, cynamon i czarny pieprz. Na uwagę zasługuje aksamitny finisz z nutami tostowymi i przyprawowymi.

Głęboki, kompleksowy profil smakowy Clase Azul Añejo sprawia, że jest to tequila dla prawdziwych koneserów.

Clase Azul Añejo (źródło fot. Clase Azul México)

Clase Azul Ultra

Ta ekskluzywna wersja dojrzewa łącznie przez 5 lat! Najpierw destylat leżakuje w beczkach po amerykańskiej whiskey, a następnie jest rozdzielony do beczek po sherry amontillado, oloroso i pedro ximénez. Na końcu wszystkie tequile są ze sobą łączone.

Clase Azul Ultra pachnie gotowaną agawą, nektarem z agawy, kandyzowaną skórką pomarańczową oraz subtelnymi nutami orzecha laskowego, goździków i wanilii.

Na podniebieniu odnajdziemy suszoną śliwkę, kakao i goździki z nutą tytoniu. Całość wykończona jest długim śliwkowym finiszem z nutą karmelizowanego orzecha włoskiego. To prawdziwy rarytas dla miłośników tequili.

Clase Azul Ultra (źródło fot. Clase Azul México)

Clase Azul México, czyli tequila, która jest dziełem sztuki

Znakiem rozpoznawczym Clase Azul Mexicto są jej butelki. Ręcznie malowane i zdobione ceramiki to nie tylko opakowania dla wyjątkowej tequili, ale i dzieła sztuki.

W 2007 roku powstał Tradición Mazahua — warsztat ceramiczny, w którym artyści Clase Azul tworzą unikalne butelki. Wzory, które są na nich umieszczane ręcznie, mają być hołdem dla kultury i tradycji Meksyku.

Butelki Clase Azul México to ceramiczne dzieła sztuki (źródło fot. Clase Azul México).

Marka jest bardzo zaangażowana w promowanie meksykańskiego dziedzictwa. Chętnie angażuje się w działania społeczne, wspierając miejscowych artystów. Prowadzi różnorodne inicjatywy mające na celu zachowanie tradycyjnych metod rzemieślniczych oraz poprawę warunków życia mieszkańców regionów, z których pochodzi ich agawa.

Clase Azul México to tequila, która zasłużenie zdobyła miano symbolu luksusu. Jej niesamowity, niepowtarzalny smak, ręcznie zdobione butelki oraz zaangażowanie w promowanie kultury Meksyku sprawiają, że jest to produkt niezwykle wyjątkowy.

Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować tequili z tej destylarni, koniecznie zrób to przy najbliższej okazji – Clase Azul México z pewnością dostarczy Ci niezapomnianych wrażeń.

Konrad Bukowski





Tagi tequila




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.