2022-06-03
Rumowa babka czekoladowa
Ciasto mocno czekoladowe z karaibskim akcentem, czyli ciemnym rumem i aksamitną polewą. To jest pyszne!
SKŁADNIKI
-
250
g mąki pszennej + do formy
-
200
g cukru
-
350
g masła + do formy
-
5
jajek
-
5
łyżek kakao
-
2
łyżeczki proszku do pieczenia
-
50
ml ciemnego rumu
-
1
łyżka ciemnego rumu do polewy
-
1
tabliczka czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
- 250 g masła pokroić i przełożyć do miski. Dodać cukier i żółtka. Składniki utrzeć mikserem na gładką masę.
- Cały czas miksując, stopniowo wsypywać mąkę z dodatkami. Mieszać do momentu, aż wszystko dokładnie się połączy. Na końcu wlać 50 ml rumu i całość wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo do masy kakaowej, mieszając łyżką.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Formę z kominem do pieczenia babki równomiernie posmarować masłem i oprószyć mąką, po czym wypełnić przygotowanym ciastem. Babkę piec przez 60 minut, po czym wyjąć z piekarnika i przestudzić.
- Przygotować polewę: czekoladę drobno pokroić. Pozostałe masło rozpuścić w rondelku. Wrzucić czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do jej rozpuszczenia.
- Pod koniec do roztopionej czekolady wlać rum i całość wymieszać. Jeszcze gorącą polewą udekorować wierzch babki.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy